Europa prijeti: Budu li kršili europske propise, tehnološkim divovima ne gine kazna, a možda i razdvajanje

Velike tehnološke kompanije koje žele akvizicije možda će također morati o tome obavijestiti Europsku komisiju, kazao je Breton.

Hina | 26.11.2020. / 15:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tehnološki divovi riskiraju novčane kazne a možda i podjelu poslovanja u Europi, budu li kršili nove europske propise koji bi trebali ograničiti njihove ovlasti, upozorio je u srijedu europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Zakon o digitalnim uslugama prisilit će tehnološke kompanije da objasne kako funkcioniraju njihovi algoritmi, da otvore regulatorima i istraživačima arhive o oglašavanju i odlučnije suzbijaju govor mržnje, štetni sadržaj i krivotvorene proizvode na svojim platformama.

Zakon o digitalnim tržištima donosi popis zahtjeva za velike internetske platforme, "nadzornike” pristupa tržištu, propisujući im razmjenu nekih podataka s konkurencijom i regulatorima i zabranu praksi poput pogodovanja vlastitim uslugama. A prijeti i sankcijama.

Zakoni će se posebno odraziti na velike američke igrače, kao što su Google, Apple, Amazon, Facebook i Microsoft, a Thierry Breton se u online brifingu novinara u srijedu posebno zadržao za konzekvencama kršenja novih propisa.

Počinjemo s novčanom kaznom, zatim dolazi veća kazna, pa privremeni lijek, specifični lijekovi, a u konačnici, kao što imamo u propisima o tržišnom natjecanju, moguće je strukturno odvajanje, naveo je europski povjerenik.

Dakle, prvi su korak novčane kazne a zadnji razdvajanje, samo na europskom tržištu, naravno, naglasio je.

Nalog kompanijama da podijele poslovanje bio bi krajnja mjera, napomenuo je.

Strukturno odvajanje nije cilj, nije moj cilj, ponavljam, samo želimo imati na raspolaganju konkretne mjere, bude li potrebno, dodao je.

Velike tehnološke kompanije koje žele akvizicije možda će također morati o tome obavijestiti Europsku komisiju, kazao je Breton.

Možda će biti obavezne samo nas obavijestiti o svojim namjerama a mi ćemo potom provjeriti ispunjavaju li svoje obaveze, pojasnio je.

Prije no što stupe na snagu, Europska komisija mora usuglasiti planirane propise s državama članicama i Europskim parlamentom, što bi moglo potrajati godinu-dvije, napominje Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti