Potpisan prvi kolektivni ugovor u hrvatskoj gaming industriji

Kolektivnim ugovorom radnicima se jamče prava poput skraćenog i fleksibilnog radnog vremena, povećan je broj slobodnih dana, imat će pravo na 10 posto udjela u dobiti itd.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.04.2022. / 10:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gamechunk, studio za razvoj videoigara napravio je veliki iskorak u hrvatskoj gaming industriji po pitanju prava i zaštite radnika. Jučer su s Novim sindikatom potpisali prvi kolektivni ugovor u gaming industriji u Hrvatskoj s kojim se štite prava njihovih radnika.

Prilikom potpisivanja ugovora sindikalni povjerenik u Gamechunku Igor Gajić komentirao je kako s velikim rastom ove industrije u Hrvatskoj rastu i mogućnosti eksploatacije radnika. Kolektivni ugovor radnika u Gamechucku štiti upravo od takvih situacija. Smatram da je ovo veliki korak za radnička prava u gaming industriji na području Republike Hrvatske, rekao je Gajić.

Gamechuck arkada (Foto: ZIMO) Moderni doživljaj retro magije: Hrvatska kompanija predstavila luksuznu arkadnu konzolu

Kolektivnim ugovorom dogovoreno je skraćeno i fleksibilno radno vrijeme za radnike koje je s 8 sati smanjeno na 6 sati i 45 minuta, uz obveznu pauzu od 45 minuta, povećan je broj godišnjih i slobodnih dana, a posebna briga posvećena je i transparentnosti plaća i poslovanju tvrtke. Gamechunk će tako radnicima svaka tri mjeseca podnositi izvješće o poslovanju, a što je naročito zanimljivo, imat će pravo i na deset posto udjela u dobiti kompanije krajem godine. Ostale pogodnosti uključuju i uplatu u treći mirovinski stup te plaćen godišnji sistematski pregled.

Direktor i suosnivač Gamechunka Aleksandar Gavrilović prilikom potpisivanja ugovora rekao je kako je sindikalizam važan ne samo za solidarnost i zaštitu slabijih u kolektivu, već i za samu kompaniju: Demokratski mehanizmi donose balans odlukama Uprave, a transparentnost tjera Upravu na bolje planiranje i održivije poslovanje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti