Hrvatski telekom objavio poslovne rezultate za prvi kvartal

Ulaganja HT-a u prvom su tromjesečju iznosila 39,3 milijuna eura, a u drugoj polovici godine planiraju ih dodatno ubrzati.

Hina | 30.04.2024. / 09:54

Hrvatski Telekom, ilustracija (Foto: Zimo)

Hrvatski telekom (HT) u prvom je tromjesečju ove godine ostvario 243,1 milijun eura prihoda ili 4,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela smanjena, za 1,7 posto, na 27,1 milijun eura, podaci su iz financijskog izvješća HT-a objavljenog u utorak.

Komentirajući rezultate prvog tromjesečja "dobrim", iz HT-a iznose da je rast prihoda ostvaren zbog pozitivnog razvoja poslovanja u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te dobrih rezultata u području mobilnih i fiksnih usluga i sistemskih rješenja.

Telekomunikacije, ilustracija Što hrvatski telekomi očekuju u 2024. godini?

Za neto dobit kažu da je 1,7 posto manja zbog jedne jednokratne stavke, te da je unatoč stalnim inflacijskim pritiscima na troškove, rast operativnih troškova uspješno limitiran na 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, čemu su doprinijeli transformacija modela poslovanja i inicijative povećanja učinkovitosti.

To je, dodaju, zajedno sa snažnim poslovnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 6,9 posto u odnosu na prošlu godinu ili na 87,1 milijun eura.

Ulaganja HT-a u prvom su tromjesečju iznosila 39,3 milijuna eura, a u drugoj polovici godine planiraju ih, kako kažu, dodatno ubrzati i prijeći razinu iz 2023. godine, kada se uspoređuje bez lanjskih ulaganja u RF spektar.

Dividenda 1,53 eura po dionici za 2023., a cilj za 2024. nastavak rasta poslovanja

Iz HT-a podsjećaju i da su uprava i nadzorni odbor 20. ožujka 2024. predložili Glavnoj skupštini raspodjelu neto dobiti iz 2023. tako da se dio neto dobiti od 119,3 milijuna eura iskoristi za isplatu dividende dioničarima u iznosu od 1,53 eura po dionici.

To je, dodaju, najveća dividenda u posljednjem desetljeću, uz omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 95,3 posto i rast od 39,1 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Boris Drilo Hrvatski Telekom ponovo osvojio 'Best in Test' nagrade za najbolju fiksnu širokopojasnu i mobilnu mrežu

Za 2024. kažu da je cilj nastavak rasta poslovanja, s nisko jednoznamenkastim povećanjem prihoda te srednje jednoznamenkastim rastom EBITDA-e nakon najmova i kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2023.

Komentirajući rezultate, predsjednik uprave Kostas Nebis ističe da je HT ostvario dobre poslovne rezultate u svim segmentima.

Vjeruje, kako najavljuje, da će HT nastaviti s rastom i dalje, odnosno i s Natašom Rapaić na čelu kompanije, koja u srpnju preuzima funkciju predsjednice uprave. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti