Izgrađeni su solarna elektrana i baterijski spremnik: FER uspješno završio projekt održive energetike

Nova solarna elektrana kapaciteta 600 kW, zajedno s baterijskim spremnikom omogućit će lokalnu proizvodnju i potrošnju gotovo 50% ukupnih energetskih potreba FER-a.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.04.2024. / 14:45

Solari na FER-u (Foto: FER)

Na današnjoj konferenciji održanoj u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) objavljeni su rezultati projekta izgradnje solarne elektrane i baterijskoj spremnika Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 1, skraćenog naziva SOLAR FER, koji je ovaj fakultet uspješno proveo.

FERConnect FER-ov tim proslavio pobjedu na natjecanju robotičara u Abu Dhabiju

Ovo je još samo samo jedan u nizu projekata koji se provode na FER-u, a koji pokazuje da fakultet “živi ono što podučava”, komentirao je na konferenciji dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas, posebno naglasivši fokusiranje FER-a na održivost, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Izuzetno smo ponosni na projekt solarne elektrane, kojim radimo prvi i veliki korak u smjeru sustavne strukturne i energetske obnove FER-a nakon koje ćemo biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj, komentirao je Bilas

FER je i proteklih godina proveo brojne infrastrukturne i razvojne projekte u području održive energetika, a s ovim je projektom sve podignuto na razinu iznad te će nova solarna elektrana kapaciteta 600 kW, zajedno s baterijskim spremnikom omogućiti lokalnu proizvodnju i potrošnju gotovo 50% ukupnih energetskih potreba FER-a.

Pored energetske obnove, koja je u planu, te vlastitog sustava upravljanja energetskim sustavima, FER postaje jedinstveno fleksibilno energetsko čvorište. FER time jasno pokazuje svoju znanstvenu, nastavnu i stručnu orijentiranost na održivost, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. U tom kontekstu ističe se i Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koji FER provodi zajedno s Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB) i u suradnji s Gradom Šibenikom, a kojim provodi izobrazbu jedinstvenih stručnjaka energetike.

FERConnect Kako su FER-ovi robotičari osvojili svjetski vrh? Otkrivaju na FERConnectu

Što se budućnosti tiče, cilj je da FER postane energetski neovisan i ugljično neutralan, poručio je poručio je izv. prof. dr. sc. Tomislav Capuder, voditelj projekta. Naglasio je kako fakultet već sada ima više od 700 kW instaliranih solarnih elektrana, dok će baterijski sustavi u konačnici premašiti 350 kWh i 150 kW. Također, razvijen je i vlastiti sustav upravljanja potrošnjom i punionicama za električna vozila, a Capuder je najavio i neke nove projekte, o kojima bi više trebali saznati u nadolazećem razdoblju.

Tijekom interaktivnog okupljanja na završnoj konferenciji projekta predstavljen je program financiranja Europskog gospodarskog prostora, istaknute su mogućnosti koje ovakvi instrumenti pružaju, a zaposlenici FER-a prikazali su niz projekata i rješenja koja su već implementirana, ne samo na FER-u, nego i u realnom sektoru.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti