Kako su FER-ovi robotičari osvojili svjetski vrh? Otkrivaju na FERConnectu

Na FERConnectu nagrađeno će rješenje pobliže predstaviti Barbara Arbanas Ferreira, Antun Ivanović, Luka Mandić, Matko Orsag, uz moderiranje Josipa Ćesića, člana Alumni odbora.

Martina Čizmić | 19.04.2024. / 14:38

FERConnect (Foto: Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu)

FER-ov tim robotičara osvojio je prvu nagradu na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici održanom nedavno u Abu Dhabiju. No, kako im je pošlo za rukom pobijediti timove s puno poznatijih i uglednijih sveučilišta kao što je američki MIT?

Svoju tajnu uspjeha otkriti će na trećem okupljanju alumna Fakulteta elektrotehnike i računarstva, FERConnect, koje će se održati 23. travnja s početkom u 17 sati u prostorijama Fakulteta. 

Podsjetimo, FER-ovci su pobjedu odnijeli s projektom suradnje bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka, a sudionike očekuje priča o uspjehu u natjecanju s najvažnijim svjetskim sveučilištima poput MIT-a.

Iako su konkurenti imali neusporedivo veće financijske resurse, pobijedila je ekipa od osamnaestero članica i članova s FER-a, koji će nam otkriti kako su osvojili svjetski vrh. Faze uzbudljivog natjecanja, ali i simulaciju pobjedničkog rješenja, predstavit će nam naši pobjednici koji su ovim ostvarenjem izazvali osjećaj ponosa u cijeloj zemlji, najavljuje predsjednik Alumni odbora Mladen Pejković.

Nagrađeni FER-ovci "Sad smo priznati u svijetu": FER-ov tim osvojio veliku nagradu ispred elitnih fakulteta

Podsjetimo, FER-ov pobjednički tim činili su stručnjaci iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) pod mentorstvom prof. Stjepana Bogdana i prof. Nikole Miškovića. Usprkos početnoj jakoj konkurenciji od pedesetak timova s uglednih sveučilišta iz cijeloga svijeta, uključujući Lockheed Martin i svjetski poznati MIT Massachusetts Institute of Technology, FER-ov tim koji vodi dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira, najprije se našao među prvih pet timova, te je na kraju proglašen pobjednikom.

S najboljim rješenjem složenih zadataka kao što su lociranje plovila uljeza, otkrivanje ilegalnog tereta te hvatanje i transport objekata u okruženju bez globalnog satelitskog navigacijskog sustava, u velikom finalu FER se borio bok uz bok s velikim svjetskim istraživačkim institucijama kao što su KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology) i DTU (Technical University of Denmark) te su zasluženo proglašeni pobjedničkim timom i dodijeljena im je ova prestižna nagrada.

Na FERConnectu nagrađeno će rješenje pobliže predstaviti Barbara Arbanas Ferreira, Antun Ivanović, Luka Mandić, Matko Orsag, uz moderiranje Josipa Ćesića, člana Alumni odbora.

Pored uspjeha robotičara, Alumni odbor će u sklopu FERConnecta, predstaviti rezultate i planove svojih inicijativa, uključujući aplikaciju za mentoriranje, novu Zakladu i poslijediplomski program za sadašnje i buduće tehnološke lidere.

Završna testiranja FER-ovog sustava Zagrebački studenti osmislili besposadni sustav za spašavanje života i pobijedili na prestižnom natjecanju u robotici

Više informacija o programu pod nazivom "Na valovima robotike" možete pronaći na službenim stranicama FER-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti