Tim zagrebačkog fakulteta pobijedio na prestižnom natjecanju u robotici: Osvojili ih svojim sustavom besposadnih letjelica i brodova

S FER-a ističu kako je nagrada još jedan dokaz kako taj fakultet kvalitetom svoje nastave i istraživanja stoji uz bok svjetskim sveučilištima.

Hina | 07.02.2024. / 08:53

Završna testiranja FER-ovog sustava (Foto: FER)

Tim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta iz Zagrebu (FER) pobijedio je na međunarodnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju s projektom suradnje bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u spašavanju života te osvojio nagradu od dva milijuna dolara, priopćeno je u utorak kasno navečer s FER-a.

FER-ov pobjednički tim sastoji se od stručnjaka iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST).

Usprkos jakoj konkurenciji od čak šezdesetak timova s uglednih sveučilišta iz cijelog svijeta, uključujući Lockheed Martin i svjetski poznati MIT Massachusetts Institute of Technology, FER-ov tim koji vodi glavni inženjer besposadnog broda Kristijan Krčmar najprije se našao među prvih pet timova te je na kraju proglašen pobjednikom.

Završna testiranja FER-ovog sustava FER-ov tim u finalu prestižnog međunarodnog natjecanja: Osmislili sustav suradnje autonomnog broda i dronova

Jedno od najprestižnijih robotičarskih natjecanja u svijetu, koje sponzorira predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Abu Dhabija Sheikh Mohamed bin Zayeda, održava se svake dvije godine u Abu Dhabiju. Cilj natjecanja bio je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima.

S FER-a ističu kako je nagrada još jedan dokaz da taj fakultet kvalitetom svoje nastave i istraživanja stoji uz bok svjetskim sveučilištima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti