FER-ov tim u finalu prestižnog međunarodnog natjecanja: Osmislili sustav suradnje autonomnog broda i dronova

Na natjecanju sudjeluje više od 60 timova iz cijelog svijeta, a FER-ovci su se našli među najboljih pet.

Martina Čizmić | 23.11.2023. / 08:07

Završna testiranja FER-ovog sustava (Foto: FER)

Tim studenata s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) već dvije godine sudjeluje na uglednom međunarodnom natjecanju u robotici – MBZIRC (Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge), gdje su svojim znanjem i inovativnošću dogurali do samog finala, u kojem će se boriti za nagradu od vrtoglava dva milijuna američkih dolara.

Jedno od najprestižnijih robotskih natjecanja u svijetu, kako nazivaju ovo natjecanje, održava se svake dvije godine u Abu Dhabiju. Ovaj put, završno natjecanje pred sucima održava se 11. siječnja 2024. S obzirom na to da postoji značajan jaz između trenutne stvarnosti robotskih sposobnosti i zahtjeva stvarnog svijeta, cilj ovog natjecanja je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima.

Rješenje FER-ovog tima, koji se sastoji od stručnjaka Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije – LABUST, uključuje suradnju između bespilotnih letjelica i bespilotnih površinskih vozila za obavljanje složenih zadataka navigacije i manipulacije u morskom okruženju bez globalnog sustava lokalizacije, odnosno bez GPS-a.

Završna testiranja FER-ovog sustava (Foto: FER)

FER-ov tim je, unatoč jakoj konkurenciji timova s uglednih sveučilišta iz cijelog svijeta, našao se među finalnih pet timova, koje čine mladi genijalci iz raznih država, od Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirate, preko Danske, Švedske i Poljske, pa sve do Južne Koreje.

U prvoj fazi natjecanja, FER-ovci su predali projektni prijedlog (whitepaper phase) te su odabrani među 50 najboljih timova. Nakon toga, uslijedila je simulacijska faza gdje su trebali implementirati predložena rješenja u simulacijskom okruženju te su odabrani za dodatnu evaluaciju među najboljih devet timova, a nakon posjeta tima sudaca i prezentacije laboratorija i opreme te razgovora s članovima tima, konačno su odabrani i za finaliste.

Zadnjih petnaest godina radimo na raznim projektima i vjerujemo u svoje znanje i iskustvo. Put do finala bio je dug te zaista nije bio lagan, a ostalo nam je još odraditi završna testiranja cijelog sustava, kojeg u prosincu šaljemo u Abu Dhabi. Bila nam je čast natjecati se rame uz rame s ekipama koje dolaze sa svjetski priznatih sveučilišta i koje uče od vodećih stručnjaka. Nadamo se, uz veliku sreću i bezvremensku slavu, osvajanju prvog mjesta, izjavio je Kristijan Krčmar, glavni inženjer besposadnog broda.

Završna testiranja održavaju u Rijeci u Centru za morske tehnologije Pomorskog fakulteta u Rijeci, prije no što tim i njihov sustav krenu put Abu Dhabija. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti