Moderni doživljaj retro magije: Hrvatska kompanija predstavila luksuznu arkadnu konzolu

Igranje arkada na posebnim velikim strojevima posebno je iskustvo igranja, ali i druženja te je hrvatska kompanija Gamechunk oživjela ovu retro magiju predstavljanjem luksuznog arkadnog kabineta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.11.2018. / 14:33

Galerija

Danas su nam najmodernije igre dostupne doslovno s nekoliko dodira prstom po ekranu te iz topline doma na igraćoj konzoli, računalu ili na smartphoneu s ljudima diljem svijeta možemo igrati fantastične igre i uživati u nevjerojatnoj grafici. Nove generacije koje su odrasle u digitalno doba i koje niti ne znaju kako je izgledao svijet dok nismo bili konstantno online navikle su da im je sve dostupno na zahtjev, čim požele i nisu upoznate s pojmovima poput igranja na arkadama, namještanja glave na kazetofonu C64 i slično.

Iako danas grafike s arkada iz osamdesetih i devedesetih godina izgledaju zastarjelo, ovakav način igranja ima svoje čari, a oni nostalgičari koji su proveli sate i sate igrajući igre na arkadama reći će da je to magija kakvu nove generacije nikada neće moći shvatiti i kakve danas više nema.

Gamechuck arkada (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Takav oblik retro magije "oživio" je dvojac iz hrvatskog razvojnog gamerskog studija Gamechuck s arkadnim kabinetom kojeg su jučer predstavili na konferenciji za medije u Zagrebu. Prilikom predstavljanja arkade suosnivač Gamechucka Igor Kolar rekao je kako su arkade kao veliki strojevi koji su nekad bili postavljani u kafiće danas nestale zbog novih tehnologija, a s njima je nestao i jedan stari način igranja i druženja.

Gameri bi se skupili oko arkadnih konzola, družili su se, gledali igre i navijali – s nestrpljenjem čekajući svoj red, odnosno da ubace žeton ili novčić i sjednu za magični stolac i preuzmu kontrole igre.

Izdržljiva i modularna konzola

Gamechuck arkada (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Konzola koju je predstavio Gamechuck napravljena je od iznimno kvalitetnih materijala, uključujući i iznimno izdržljivo i otporno staklo te je, što je posebno napomenuto prilikom predstavljanja, modularna. Dakle, konzola će se moći prilagoditi potrebama pa se npr. mogu promijeniti i same kontrole – umjesto kontrola kao na predstavljenom modelu s jednim joystickom i više tipki, moguće je postaviti dva joysticka, gamerske pištolje i slično.

Prva igra razvijena za ovu konzolu je Speed Limits, klasična arkadna igra poput onih iz osamdesetih godina, a iz Gamechunka najavili su razvoj novih igara. Također, svoju će platformu otvoriti i drugim domaćim i stranim developerima koji se "uklapaju u priču retro arkada i grafike" koji će s ovom arkadom dobiti platformu za razvoj igara, dok će emulatori omogućiti igranje brojnih drugih retro igara.

Prva konzola uskoro u Zagrebu

Gamechuck arkada (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Igre će se moći preuzeti s interneta, a posebno je zanimljivo što će se prikazivati liste najboljih igrača ne samo na pojedinačnim arkadama, već i globalne liste za svaku igru, odnosno bit će moguće vidjeti najbolje igrače iz kvartova u kojima su postavljeni arkadni kabineti.

Osim samog uređaja, Igor Kolar i programer Aleksandar Gavrilović predstavili su i posebni coin, odnosno novčić s NFC čipom isprintan na 3D printeru koji je potrebno prisloniti uz smartphone s aktiviranim NFC čipom, nakon čega će se na telefonu otvoriti stranica Gamechucka. Osim vijesti o igrama, korištenjem ovog novčića mogu se dobiti i određene pogodnosti vezane uz same igre.

Gamechuck arkada (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Gamechuckov arkadni kabinet namijenjen je kafićima, poslovnim prostorima, igraonicama, hostelima i svim drugim javnim prostorima u kojima se može igrati, a prvi modeli već su naručeni – jedan će biti instaliran u Zagrebu, a jedan u Beču.

Ako želite oživjeti retro magiju i uživati u arkadnim igrama na ovom uređaju, posjetite Reebot InfoGamer na kojem je ovaj arkadni kabinet izložen i dostupan za igranje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti