Slavlje u Alphabetu: Tržišna vrijednost kompanije premašila je 2 bilijuna dolara

Kompanija je ostvarila odlične poslovne rezultate, a prvi su put isplatili dividendu, što su investitori nagradili.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.04.2024. / 10:15

Google (Foto: Afp)

Iako je iza Alphabeta, odnosno Googlea prilično izazovan period, prvenstveno zbog problema s njihovim alatima za umjetnu inteligenciju, kompanija je ovaj tjedan objavila odlične poslovne rezultate. Porasli su prihod i profit, postignuti su odlični rezultati na tržištu oglašavanja, a kompanija je prvi put dioničarima odlučila isplatiti dividendu.

Sundar Pichai Šef Googlea jednu stvar nije očekivao, a nakon toga je aktivirao “crveni kod” u kompaniji

Rezultat svega toga je oduševljenje investitora, ali i rast cijene dionica i tržišne vrijednosti pa je ovog tjedna Alphabet probio granicu od 2 bilijuna dolara tržišne vrijednosti. Kompanija je tu cifru probila i prije nekoliko godina, no samo na kratko, dok su sada prvi put završili tjedan s tržišnom vrijednosti većom od 2 bilijuna dolara (2,15 bilijuna).

Iako je u dva navrata, zbog problema s AI, o čemu smo pisali, Alphabet izgubio više od 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti, pokazalo se kako ti problemi ipak nisu ostavili dugoročan trag na poslovanje. Također, tvrtka je napravila neke teške, ali nužne odluke koje uključuju otkaze i restrukturiranje nekih odjela, što se pokazalo odličnim rješenjem. Također, što je od velike važnosti za Google i njihove investitore, već su pronašli način za zaradu na AI alatima te njihova umjetna inteligencija pomaže oglašivačima u optimiziranju reklamnih kampanja.

S druge strane, Mark Zuckerberg nedavno je najavio kako će proći godine dok počnu ostvarivati značajne prihode od generativne umjetne inteligencije, u koju Meta također ulaže veliki novac. Takve najave nisu dobro sjele investitorima u Zuckerbergovu kompaniju koja je nakon toga izgubila oko 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Googleov novi kampus Google će uložiti više od 100 milijardi dolara u razvoj umjetne inteligencije

Zanimljivo je kako je Alphabet, iako je težak više od 2 bilijuna dolara, tek četvrtka kompanija na svijetu po tržišnoj vrijednosti. Ispred nje se nalazi Nvidia čija se vrijednost, na krilima hardvera za treniranje umjetne inteligencije popela na 2,2 bilijuna dolara, zatim Apple s tržišnom vrijednosti od 2,61 bilijun dolara te lider tržišta Microsoft, jedina tvrtka čija je tržišna vrijednost veća i od 3 bilijuna dolara.

Izvor: Tech Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti