Prijeti mu više od 100 godina zatvora: Uhićeni ukrajinski haker izručen SAD-u

Navodno ključni haker zloglasne grupe REvil, koji je uhićen prošle godine u Poljskoj, izručen je SAD-u.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.03.2022. / 12:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih godina ransomware je postao jedan od najraširenijih, ali i prilično učinkovitih hakerskih napada na tvrtke, organizacije i pojedince. Takvim se napadima zaključaju računala i traži se otkupnina koju je potrebno platiti u kriptovalutama.

Slika nije dostupna Hakeri traže 70 milijuna dolara za povratak kontrole nad otetim računalnim mrežama i podacima

Jedna od najozloglašenijih hakerskih grupa poznatih po napadima korištenjem ransomwarea jest ruski REvil. Među inim, oni potpisuju napade na kompanije poput Kaseye, Acera, ali i na američku tvrtku za preradu mesa JBS, koja je kriminalcima na kraju isplatila 11 milijuna dolara kako bi mogla nastaviti s radom.

Osim samih napada, REvil nudi i ransomware kao servis, odnosno iznajmljuje svoje alate drugim kriminalcima koji ih upotrebljavaju kao napade, pri čemu hakeri iz REvila uzimaju proviziju od isplaćene otkupnine - iako su ih neki hakeri čak optužili da su im ukrali taj novac koji su dobili kao otkupninu za otključavanje računala.

Zbog brojnih i ozbiljnih napada postali su jedna od meta pravosudnih tijela te je u listopadu prošle godine u Poljskoj uhićen navodni glavni haker ove organizacije. Riječ je o 22-godšinjem Ukrajincu Jaroslavu Vasinskom, koji je prošli tjedan izručen u SAD, gdje ga čeka suđenje za hakiranje i pristup internim mrežama više kompanija, uključujući i napad na Kaseyu. Tijekom svoje ne tako duge hakerske karijere Vasinski je zaradio oko 2,3 milijuna dolara, no taj mu novac ništa ne znači jer bi ostatak svojeg života mogao provesti iza rešetaka. Naime, prijeti mu zatvorska kazna do čak 115 godina zatvora.

Slika nije dostupna Globalni kibernetički napad paralizirao tvrtke diljem svijeta: Jedna od najvećih ransomware kampanja u povijesti, žrtve bi se mogle brojati u desecima tisuća

Treba naglasiti kako su završni udarac ovoj bandi kibernetičkih kriminalaca zadali Rusi. Početkom ove godine u Rusiji su izvršene brojne racije te je uhićeno čak 14 članova REvila, a zaplijenjeni su i milijuni ilegalno stečenih dolara.

Izvor: TechCrunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti