Hakeri traže 70 milijuna dolara za povratak kontrole nad otetim računalnim mrežama i podacima

Stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju na to da je cijela kampanja veoma dobro osmišljena jer se odigrala tijekom prazničnog vikenda u SAD-u, kad je većina zaposlenika tvrtki nedostupna.

Martina Čizmić | 05.07.2021. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko stoje podaci i pristup mrežama koje su hakeri blokirali u sklopu jedne od najveći ransomware kampanja? Ako je vjerovati informacijama objavljenima na Dark webu - 70 milijuna dolara.

Zahtjev za otkupninom objavljen je na stranici koju obično koriste pripadnici REvil grupe, ruskih hakera koji se dovode u vezu s nekoliko posljednjih velikih hakerskih kampanja i koji za sebe obično ističu da to rade zbog novca, ne političkih motiva.

Podsjetimo, grupu REvil dovodi se u vezu s hakerskom kampanjom u tvrtki koja proizvodi softver za upravljanje mrežama, Kaseya, a zbog koje su u problemima stotine tvrtki diljem svijeta.

Slika nije dostupna Globalni kibernetički napad paralizirao tvrtke diljem svijeta: Jedna od najvećih ransomware kampanja u povijesti, žrtve bi se mogle brojati u desecima tisuća

Slika nije dostupna Otkriveno tko stoji iza napda na najveću svjetsku tvrtku za preradu mesa

Iz Kaseya su već ranije potvrdili kako je došlo do proboja u njihov sustav, no isto tako dodali kako su proboj brzo detektirali te nisu ugroženi svi njihovi klijenti. Unatoč tome problem se proširio diljem svijeta, pa su se u potragu za počiniteljima osim stručnjaka za računalnu sigurnost uključili i agenti FBI-a.

Stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju na to da je cijela kampanja veoma dobro osmišljena jer se odigrala tijekom prazničnog vikenda u SAD-u, kad je većina zaposlenika tvrtki nedostupna.

Hoće li i biti profitabilna za hakere, teško je reći. Kasey je upozorila svoje klijente da ne odgovaraju na hakerske zahtjeve za otkupninom te već testira alat za povratak kontrole nad podacima za svoje klijente. Cijeli slučaj pokazuje koliko je važno imati plan za akciju u ovakvim slučajevima i, naravno, sigurnosnu kopiju najvažnijih podataka.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti