Sve je više kritika: On je "najmoćnija osoba koja je hodala Zemljom" i to je loša stvar!

Kada je u pitanju broj korisnika, Facebook je veći od svih religija na svijetu, a kontrola nad njim je u potpunom vlasništvu jednog čovjeka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.10.2021. / 07:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S objavom Facebookovih internih dokumenata i svjedočenjem zviždačice ponovno je otvorena Pandorina kutija protiv ove kompanije i njezina osnivača i izvršnog direktora. Kritike dolaze sa svih strana te su nedavno i brojne neprofitne organizacije pokrenule peticiju u kojoj se traži promjena Facebookova poslovnog modela, koji je baziran na algoritmima treniranim da korisnicima prikazuju sadržaj koji je za njih štetan i opasan, no s kojim će se povećati profit kompanije.

Slika nije dostupna Zuckerberg progovorio: "Proveo sam mnogo vremena razmišljajući..."

Osim opasnosti koju Instagram predstavlja za mlade, pogotovo tinejdžerice, te osim što se pokazao kao alat za radikalizaciju korisnika, nakon svjedočenja Frances Haugen jedna od aktualnih tema ponovno je postala Zuckerbergova uloga u kompaniji. Naime, za tvrtku koja kontrolira društvene mreže i komunikacijske platforme poput Facebooka, Instagrama, WhatsAppa i Messengera - dakle, govorimo o milijardama ljudi, jako je loša stvar da većinu dionica potrebnih za glasačka prava drži samo jedna osoba.

Ne postoje tako moćne kompanije koje su tako jednostrano kontrolirane, upozorila je Haugen i dodala kako Zuckerberga nitko ne kontrolira i upravo on ima moć kontrole nad donošenjem svih odluka.

Bivši upravitelj hedge fonda i sadašnji prvi čovjek Empire Financial Researcha Whitney Tilson za prvog čovjeka Facebooka rekao je kako je najmoćnija osoba koja je hodala Zemljom te je dodao da je takav tip moći koja je u rukama samo jedne osobe općenito loša ideja.

Naglasio je i kako je, kada je u pitanju broj korisnika, Facebook veći od svih religija na svijetu, a kontrola nad njim je u 100-postotnom vlasništvu jednog čovjeka. Iako takav tip kontrole u tehnološkim kompanijama nije neuobičajen, stručnjaci naglašavaju kako velika kontrola koju posjeduje Zuckerberg predstavlja potencijalni rizik za investitore, a u ovom slučaju mogla bi naštetiti i samom društvu.

Slika nije dostupna Izvještaj od kojeg je Zuckerberg strahovao: Najpopularniji članak na Facebooku početkom godine bio je o smrti liječnika nakon cijepljenja

Bivša zaposlenica Facebooka Joy Poole u razgovoru za Business Insider rekla je kako bi zakonodavci trebali razmisliti o regulativi s kojom bi se ograničila moć koju direktori imaju u svojim kompanijama, no ipak smatra kako je u slučaju Facebooka riječ o vrlo kompleksnim pitanjima koja se ne bi tek tako riješila kada bi Zuckerberg imao 49 posto, a ne većinu kontrole nad odlukama kompanije.

Izvor: Yahoo

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti