Izvještaj od kojeg je Zuckerberg strahovao: Najpopularniji članak na Facebooku početkom godine bio je o smrti liječnika nakon cijepljenja

Ne treba čuditi kako je upravo to bio najpopularniji članak jer početkom godine svi su s nestrpljenjem pratili vijesti o učinkovitosti i nuspojavama cjepiva.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.08.2021. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook je nedavno objavio izvještaj u kojem su javnost upoznali s najpopularnijim sadržajem na toj društvenoj mreži u drugom kvartalu. U izvještaju nema ništa spektakularno i riječ je o sadržaju poput recepata, sporta, životinja itd. Ono što je tada bilo prilično zanimljivo jest da Facebook isti izvještaj nije objavio za prvi kvartal. Razlog, kako su otkrili novinari, je što su u Zuckerbergovoj tvrtki strahovali od reakcija javnosti kada se sazna koja je vijest bila najpopularnija.

Slika nije dostupna SAD istražuje izaziva li Modernino cjepivo veći rizik od miokarditisa

Facebook je na kraju ipak odlučio objaviti izvještaj o transparentnosti i za prvi kvartal te je sada svima jasno zašto je kompanija te informacije htjela sakriti od javnosti. Naime, najpopularniji članak u prvom kvartalu jest onaj koji bi, kako kažu na Business Insideru, u svom naslovu mogao sugerirati da je cijepljenje potencijalni uzrok smrti jednog američkog doktora - iako se ta poveznica u samom članku ipak direktno ne spominje.

Riječ je o tekstu koji je objavio Sun-Sentiel, a prenio ga je Chicago Tribune, a prema Facebookovom izvještaju više od 53 milijuna korisnika vidjelo je taj članak u svojim novostima.

Glasnogovornik Facebooka Andy Stone na Twitteru je napisao kako situacija o smrti liječnika najbolje pokazuje koliko je teško definirati što je to lažna vijest, odnosno dezinformacija, a što nije. Naime, naglašavaju i na Business Insideru, iako se naslov na prvi pogled može činiti zavaravajući, sam članak se ipak vodi činjenicama da je doktor koji nije imao zdravstvenih problema, umro dva tjedna nakon cijepljenja prvom dozom Pfizera. Naknadna istraga pokazala je da nema dovoljno dokaza da je upravo cjepivo uzrok smrti doktora koji je bio u pedesetim godinama i bio je potpuno zdrav, no ne može se sa sigurnošću reći da cjepivo nije uzrok smrti. Nakon završetka istrage, isti je članak nadopunjen informacijom o njezinim rezultatima.

Slika nije dostupna Novo izraelsko istraživanje o koronavirusu: Treća doza poboljšava zaštitu starijih od zaraze i teške bolesti

Nije teško zaključiti zašto je ovaj članak toliko puta podijeljen i zašto je izazvao tako veliki broj reakcija. Naime, u prvom kvartalu ljudi su se tek počeli cijepiti i javnost je s velikom pažnjom pratila sve informacije o učinkovitosti cjepiva koje bi nas trebalo vratiti u tzv. staro normalno, ali i o svim nuspojavama i potencijalnim negativnim posljedicama cjepiva.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti