Izraelsko istraživanje: Treća doza poboljšava zaštitu od zaraze koronom

Treća doza Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa bitno poboljšava zaštitu od zaraze i teške bolesti među starijima od 60 godina u odnosu na one koji su dobili dvije doze, objavilo je u nedjelju izraelsko ministarstvo zdravstva.

Hina | 22.08.2021. / 21:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zaključci izraelskog istraživanja o trećoj dozi podudaraju se sa statistikom koju je prošli tjedan objavio Maccabi, jedna od nekoliko izraelskih organizacija koja daje booster doze kojima se želi suzbiti širenje delta varijante virusa.

Prezentirajući statistike Instituta Gertner i KI, dužnosnici izraelskog ministarstva zdravstva kazali su da je među starijima od 60 zaštita od zaraze 10 dana nakon primanja treće doze cjepiva bila četiri puta veća nego nakon dvije doze.

Treća doza cjepiva pružila je pet do šest puta veću zaštitu deset dana nakon cijepljenja kad je riječ o teškoj bolesti i hospitalizaciji. Ta dobna skupina posebno je ranjiva na koronavirus i u Izraelu je prva cijepljena.

Većina cijepljenih koji su se teško razboljeli zadnjih tjedana bili su stariji od 60 i imali su prethodnih zdravstvenih problema. Izrael je počeo davati treću dozu starijima od 60 godina 30. srpnja.

U četvrtak je spustio dobnu granicu za treću dozu na 40 godina, uključujući trudnice, nastavnike i zdravstvene djelatnike koji su mlađi od 40 godina. Treća doza daje se samo onima koji su primili drugu prije najmanje pet mjeseci.

Slika nije dostupna Znanstvenici razvili minijaturne robote koji mogu ciljano dovesti lijekove u bilo koji dio tijela

Domagoj Bebić - 1 12 zabluda digitalnog marketinga: Što se smije, a što ne smije raditi na društvenim mrežama?

SAD je objavio da planira ponuditi treću dozu cjepiva svim građanima jer se zaštita od cijepljenja smanjuje s vremenom. Kanada, Francuska i Njemačka također će to učiniti.

Izrael trenutačno ima jednu od najvećih stopa zaraze po stanovniku na svijetu zbog širenja delta varijante virusa.Gotovo 1,5 milijuna ljudi od ukupno 9,3 milijuna stanovnika primilo je treću dozu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti