Znanstvenici razvili minijaturne robote koji mogu ciljano dovesti lijekove u bilo koji dio tijela

Ciljana primjena lijekova mogla bi dovesti do bolje učinkovitosti i smanjiti nuspojave.

Martina Čizmić | 22.08.2021. / 12:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici stalno razvijaju nove načine kako lijekove dovesti što preciznije do bolesnog dijela u tijelu, a da pri tome što manje oštećuju okolno, zdravo, tkivo. Tako su i znanstvenici razvili minijaturne robote koji mogu putovati kroz tijelo i dostaviti lijek točno tamo gdje je najpotrebniji. 

Studija objavljena u časopisu "Frontiers in Robotics and AI" pokazala je učinkovitost ovih minijaturnih robota, pogotovo u dostavljanju lijekova na teško dostupna mjesta.

Ovo su veoma rani i veoma eksperimentalni rezultati, ali smatramo da smo pokazali jake dokaze da mali, mekani, mikroroboti u kapsulama imaju potencijal za kontroliranu lokalnu primjenu lijekova kod neuroloških bolesti, dodao je prof David Cappelleri sa Sveučilišta Purdue.

Ovi minijaturni "dostavljači lijekova", kao ideja, javili su se još 1966. godine u filmu "Fantastično putovanje", u kojem je tim liječnika bio smanjen i ubrizgan u krvotok pacijenta kako bi obavili zahvat na mozgu "iznutra". 

Za razliku od njih, kod MANiAC-a (magnetically aligned nanorods in alginate capsules), kako su minijaturni roboti nazvani, nema ljudske posade, već ih do cilja navode magneti. Tako se mali roboti mogu kretati kroz krvotok, ali i prolaziti kroz leđnu moždinu kako bi dostavili lijek na pravo mjesto. Upravo zbog činjenice da se mogu kretati i kroz leđnu moždinu mogli bi biti najbolji odabir za liječenje bolesti središnjeg živčanog sustava, koje su inače komplicirane za liječenje. 

Uzimanje lijekova oralno ili intravenozno, primjerice, za liječenje raka ili neuroloških bolesti, može utjecati na dijelove tijela i živčani sustav koji nisu zahvaćeni bolešću. Ciljana primjena lijekova mogla bi dovesti do bolje učinkovitosti i smanjiti nuspojave. Istraživači su razvili različite tipove mikro ili milirobota koji bi mogli ispunjavati tu zadaću, pojasnio je Lamar Mair iz Weinberg Medical Physics, tvrtke koja je bila partner u studiji. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti