Pfizer objavio prve rezultate testiranja treće doze cjepiva, a odobrenje stiže već u rujnu? "Rezultati su obećavajući"

Pfizer je priopćio da su treću dozu u novoj studiji primile osobe koje su primile drugu dozu prije osam ili devet mjeseci.

Branimir Vorša | 17.08.2021. / 10:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pfizer je predao prve podatke američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) oko treće doze cjepiva za odraslu populaciju u nastojanju da isto nadležno tijelo i odobri još jednu dozu cjepiva koja bi pojačala imunitet već cijepljenih s obje doze cjepiva te spriječila širenje delta-varijante novog koronavirusa.

Iz Pfizera tvrde da je njihova treća doza cjepivav kao dodatni pojačivač imuniteta učinkovitija protiv vrlo zarazne delta varijante novog koronavirusa, pokazali su prvi podaci studije u tijeku, koji su predani američkom FDA. Pfizer zajedno s partnerom BioNTechom smatra da su ti prvi podaci obećavajući.

Podaci koje smo vidjeli dosad sugeriraju da treća doza našeg cjepiva izaziva razine antitijela koje značajno nadilaze one koje se javljaju nakon dvije primljene doze cjepiva, rekao je šef Pfizera Albert Bourla te naglasio potrebu za rješavanjem "kontinuirane prijetnje koju predstavlja delta-varijanta".

Pfizer je priopćio da su treću dozu u novoj studiji primile osobe koje su primile drugu dozu prije osam ili devet mjeseci. Poboljšana reakcija imuniteta primjećena je za originalni "divlji tip" soja SARS-CoV-2 virusa, kao i za beta te delta mutacije koje su se otad pojavile.

Slika nije dostupna Primili ste obje doze cjepiva protiv COVID-19 i što sad? Donosimo odgovore na neke od najčešćih nedoumica

Kad je u srpnju Pfizer dao naslutiti da će ta farmaceutska kompanija zatražiti službeno odobrenje za treću dozu, vodeći američki epidemiolog Anthony Faucci isprva je reagirao iznenađeno, no proteklog tjedna praktički je promijenio mišljenje i sad poručuje da će svi Amerikanci vjerojatno primiti i treću dozu cjepiva u nekom trenutku zbog pada razine imuniteta.

Niti dan nakon toga FDA je odobrio treću dozu za osobe kojima je narušen imunitet, istaknuvši da te osobe mogu imati koristi od treće doze cjepiva, odobrivši tako treću dozu Pfizer i Moderninog mRNK cjepiva.

Agencija AP prenosi vijest da se očekuje kako će američki stručnjaci preporučiti treću dozu cjepiva za sve Amerikance, bez obzira na dob, s odmakom od osam mjeseci nakon primanja druge doze cjepiva. Ta se odluka, prema pisanju nekih medija, očekuje već u rujnu.

Srbija već kreće s trećom dozom svih cjepiva koja imaju

U međuvremenu i bliže nama, Vlada Srbije priopćila je da od utorka počinju cijepiti trećom dozom cjepiva. Svi građani koji su već cijepljeni s dvije doze i kojima je prošlo 180 dana od druge doze, mogu primiti treću dozu. Tzv. buster dozu mogu primiti svi koji žele, neovisno o tome spadaju li u skupine kojima je preporučeno dodatno cijepljenje. Moći će birati cjepivo, što znači da dopunska doza može biti drugačija od onih kojima su cijepljeni ili docijepljeni.

Slika nije dostupna Alarmantno stanje kod susjeda: Zaraženo još gotovo 1300 osoba, od utorka počinju cijepiti trećom dozom

U Srbiji trenutno postoje četiri vrste cjepiva i svih ima dovoljno, od kineskog Sinopharma i ruskog Sputnjika do cjepiva priznatih u EU - Pfizer/BioNTech i AstraZeneca.

Izvor: RT/AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti