SAD istražuje izaziva li Modernino cjepivo veći rizik od miokarditisa

Američki zdravstveni dužnosnici istražuju izvješća o tome da bi Modernino cjepivo protiv covida-19 moglo biti povezano s višim rizikom od rijetkog srčanog oboljenja mlađe odrasle populacije nego što se mislilo, objavio je Washington Post u četvrtak navečer, navodeći osobe upoznate s izvješćem.

Hina | 20.08.2021. / 10:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U izvješću se navodi izvor koji kaže da je prerano da regulatori donesu zaključak te da je potreban dodatni rad prije nego što se da bilo kakva preporuka.

Zdravstveni regulatori u lipnju su dodali upozorenje uz upute koje prate mRNA cjepiva Moderne i Pfizera kako bi označili rijetki rizik od upale srca prvenstveno u mladih muškaraca. Ali je istaknuto da koristi cjepiva u sprečavanju covida-19 uvelike premašuju taj rizik.

Sad su se, međutim, pojavili podacima po kojima je dva i pol puta veća učestalost miokarditisa kod onih koji su dobili Modernino cjepivo u usporedbi s Pfizerovim, prenosi Post taj izvor.

Istraga fokusirana na kanadske podatke sugerira da bi rizik od miokarditisa posebno mogao biti viši kod muškaraca mlađih od 30 godina, prema izvješću.

Moderna i Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) do objave vijesti nisu odgovorili na zahtjev za komentar, navodi Reuters.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti