U svim novim kućama i uredskim zgradama u Engleskoj morat će se postaviti punjači za električne automobile

Osim dostupnosti i cjenovne pristupačnosti samih električnih automobila, za masovnu elektrifikaciju potrebno je osposobiti i infrastrukturu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2021. / 08:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedostatak infrastrukture, odnosno stanica za punjenje jedan je od glavnih razloga spore tranzicije s benzinaca i dizelaša na električne automobile. Kako je elektrifikacija u centru borbe protiv klimatskih promjena, odnosno mnogi smatraju kako je jedan od ključnih koraka prema smanjenju emisije stakleničkih plinova, države na razne načine pokušavaju “nagovoriti” korisnike na kupovinu automobila koje pokreću električni motori.

Lei Jun (Foto: AFP) Xiaomi i službeno krenuo u svijet električnih automobila

Jedan od tih načina su poticaji, kakve svake godine imamo i u Hrvatskoj, kao i gradnja infrastrukture. U Engleskoj bi uskoro bi trebao stupiti na snagu novi zakon prema kojem će od sljedeće godine sve nove kuće, kao i uredi morati imati pametne uređaje za punjenje električnih automobila. Za uredske zgrade takvi punjači trebali bi biti postavljeni na minimalno jedno od pet parkirnih mjesta.

Izvršni direktor zelene kompanije Good Energy Nigel Pocklington smatra kako je upravo omogućavanje fleksibilnog punjenja baterija u kućama i na radnom mjestu tijekom dana od velike važnosti ne samo za dekarbonizaciju transporta, već i cijelog energetskog sustava u Velikoj Britaniji.

S novim zakonom Engleska će postati prva zemlja na svijetu koja će zahtijevati da sve nove kuće imaju instalirane punjače za električne automobile, naglašavaju na Electreku. Ulaganje u infrastrukturu, kao i očekivano smanjenje cijene električnih automobila tijekom sljedećih godina trebalo bi potaknuti vozače na tranziciju i zamjenu klasičnih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem s vozilima s električnim motorima.

Slika nije dostupna Kina ima potpuno drukčiji problem s tržištem električnih vozila u odnosu na SAD i Europu

Još jedan korak u tom smjeru jest i aplikacija koju je vlada predstavila upravo na svjetski dan električnih vozila. Riječ je o aplikaciji EV8 koja će svima koji razmišljaju o kupovini e-vozila dati podatke o tome koliko mogu uštedjeti zamjenom benzinaca/dizelaša s automobilima na struju, ali tu će vidjeti i koliko će se smanjiti emisije stakleničkih plinova, odnosno koliko će to utjecati na poboljšanje kvalitete zraka. Također, aplikacija će im pomoći da pronađu vozilo koje će najbolje odgovarati njihovom životnom stilu, a tu će naći i informacije o najbližim punionicama, podatke važne za putovanja s električnim automobilima itd.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti