Apple predstavio iPhone SE, manji iPad Pro i dokazao da brine o okolišu

Apple je na današnjem događaju u Cupertinu predstavio dugo očekivani 4-inčni iPhone, manju inačicu iPada Pro te nekoliko softverskih noviteta.

Viktor Gabaj Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 21.03.2016. / 19:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"Let us loop you in" bio je naziv eventa na kojem je Apple otkrio novitete na kojima su radili proteklih mjeseci, a početak showa obilježen je prisjećanjem na Appleov 40. rođendan koji će ovaj tehnološki gigant proslaviti prvog travnja.

Prvi se na pozornicu, u daleko manjoj dvorani nego što to inače je, popeo Tim Cook te se osvrnuo na najnoviji skandal koji je prije nekoliko mjeseci zatresao kompaniju, a to je onaj slučaj u kojem se tvrtka sukobila s vlastima oko zaštite podataka korisnika. Jasno je dao na znanje da će Apple, kada je u pitanju privatnost, uvijek biti na strani zaštite krajnjih korisnika.

Nakon Cooka, na pozornicu se popela Lisa Jackson te predstavila Appleovu ulogu u očuvanju okoliša te uštedi energije. Konkretno, predstavila je Apple Liam, sustav koji nastoji reciklirati sve rabljene iUređaje razvrstavajući sirovine. Govorilo se i o aplikacijama Research Kit te Health kojima Apple želi učitini znanstvena istraživanja na polju zdravstva daleko učinkovitijima, a najavljen je i CareKit servis kako bi se potaknula izrada zdravstvenih aplikacija.

Najlonske narukvice za Apple Watch

Apple je odlučio dodatno proširiti ponudu narukvica za svoj Apple Watch, pa će korisnici od sada moći birati između gumenog i najlonskog materijala. Snizili su i cijenu sata, koja sada iznosi 299 USD na američkom tržištu. Što se tiče Apple TV-a, najavljena je softverska nadogradnja koja donosi neka manja poboljšanja, predstavljena je mogućnost izrade mapa unutar tvOS-a te su se pohvalili kako je plasirano više od 5000 aplikacija za tu platformu.



iPhone SE i novi (manji) iPad Pro

Dočekali smo! Nakon brojnih glasina i najava, Apple je predstavio 4-inčni model iPhonea za sve one koji jednostavno vole telefone s manjom dijagonalom zaslona. Tu prije svega misle na kinesko tržište i korisnike koji su u postupku migracije s Androida i treba im neko vrijeme da se priviknu na novi operativni sustav. Zapravo je to najjači 4-inčni smartphone na svijetu - pogonjen je A9 procesorom što ga čini dvostruko bržim od iPhonea 5S (iako dijele gotovo identičnu ergonomiju). Za ljubitelje fotografije, nadograđena je i kamera koja sada podržava video 4K rezolucije te Live Photos mogućnost. Ono za što će budući korisnici biti zakinuti jest 3D touch tehnologija, mada će se na to kupci brzo naviknuti - posebno ako prelaze s neke starije inačice iPhoena. Početna cijena SE modela na američkom tržištu je 399 dolara (za model od 16 GB pohrane), a isporuke kreću već sljedeći tjedan.


Predstavljen je i manji brat iPada Pro, dijagonale 9,6 inča. Iako je dominacija tableta zadnjim mjeseci pala u drugi plan u očima tržišta, Apple ne odustaje te pronalazi dobar razlog zašto predstavlja manju verziju uređaja koji je namijenjen korisnicima koji trebaju veći tablet. Možda najveći naglasak kod novog Pro-a je bio na True Tone tehnologiji koja prilagođava boje zaslona okruženju prostorije u kojoj se korisnik nalazi. Što se hardvera tiče, novi manji Pro pogonjen je A9X procesorom te podržava dodatnu tipkovnicu, kao i Apple Pencil, a ovo je ujedno i prvi put da iPad stiže u rose gold varijanti. 

Početna cijena 9-inčnog Pro-a iznosi 599 američkih dolara (za inačicu od 32 GB), a uskoro stiže i veći Pro s pohranom od 256 GB po cijeni od 1099 dolara za korisnike na američkom tlu. 

Tim Cook je za kraj najavio kako će sljedeće godine ovaj proljetni event biti održan u prostorijama novog Appleovog Campusa 2, budućem sjedištu tvrtke koje je još u izgradnji. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti