9 korisnih savjeta za lakše korištenje Googlea

Google nam omogućuje da brzo i jednostavno pretražimo internet. No, uz prave naredbe to može biti još lakše.

Martina Čizmić | 03.06.2017. / 09:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je postao neizostavan dio svakodnevnog života i rada. Kad god nešto ne znamo - od informacije o radnom vremenu zubara, do uputa kako doći do njega pa čak i kako mu na nekom stranom jeziku objasniti što trebate - Google je tu.

Većina ljudi Google koristi bez previše razmišljanja. Jednostavno otvore svoj internetski preglednik i upišu ono što ih zanima, a Google je taj koji dešifrira njihov zahtjev.

No, znate li da uz samo malo više truda možete dobiti mnogo bolje, točnije i konkretnije rezultate?

Koristite navodnike za veću preciznost. Tražite li informacije o nekoj osobi ili proizvodu, dobiti ćete preciznije rezultate stavite li ime u navodnike. Npr. "Ivana Brlić Mažuranić" umjesto samo Ivana Brlić Mažuranić. Naime, kad koristite navodnike, Google traži cijelu kombinaciju u svojim rezultatima, a ako koristite bez navodnika onda traži gdje se sve pojavljuju sve tri riječi.

Upišite minus za eliminaciju nekih rezultata. Često želite naći specifičnu informaciju, ali u gomili rezultata koje Google izbaci to može biti problematično. Upišete li traženi pojam i potom znak minusa te pojam koji ne želite imati uključen u pretraživanje, bit će vam lakše pronaći ono što tražite. Npr. jaguar brzina -automobil eliminirati će sve rezultate u kojima se pojavljuje informacija o brzini automobila marke Jaguar, a ostaviti one u kojima se spominje brzina životinje jaguar.

Stavite zvjezdicu umjesto nepoznate riječi. Ne možete se sjetiti kako se netko zove, ali znate prezime. Izvrsno, samo upišite zvjezdicu i prezime i Google će vam ponuditi niz mogućih rješenja. Npr. "* Bešlić" rezultirat će (u velikom broju) informacijama o Halidu Bešliću.

Koristite znak @ za pretraživanje društvenih mreža i e-mail adresa. Tražite li nečiji profil na društvenoj mreži ili neku informaciju o profilu na društvenoj mreži, u pretrazi koristite znak "@" i pojam koji želite pronaći. Npr. Upišete li "@zimoonline" dobit ćete popis svih profila na društvenim mrežama svog omiljenog tehnološkog portala.

Želite li kombinirati pretrage, koristite naredbu OR. Niste posve sigurni što točno tražite? Kombinirajte nekoliko pojmova i povežite ih naredbom OR kako biste dobili rezultate za sve te pojmove. Npr. Split OR Brač dati će rezultate i za Split i za Brač.

Kupujete li nešto i želite više informacija o proizvodima u određenom cjenovnom razredu, uz ime proizvoda upišite "kuna" (ili koju drugu valutu) i cijenu. Npr. laptop kuna 2000 i dobit ćete informacije o laptopima koji je prodaju po cijeni do 2000 kuna.

Ako ste spremni izdvojiti neku svotu i tražite nešto u određenom cjenovnom razredu, upišite dvije točke (..) između najniže cijene i najviše. Npr. putovanje 2000..3000 kn pokazat će vam rezultate za turistička putovanja u tom cjenovnom rasponu.

Tražite li nešto na točno određenoj web stranici, iskoristite Google i upišite "site:". Npr. site:zimo.dnevnik.hr Google i dobit ćete sve tekstove vezane za Google na vašem omiljenom tehnološkom portalu.

Želite li pak saznati koje su stranice, tvrtke ili pojmovi povezani, poslužite se naredbom "related:". Upišete li npr. related: zimo.dnevnik.hr dobit ćete informaciju o svim povezanim stranicama.

Naravno, sve se ove naredbe mogu dodatno kombinirati kako biste uz najmanje gubljenja vremena dobili najbolje rezultate za svoju pretragu. Isprobajte!
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti