Američka znanstvenica upozorava na velik problem koji zagađenje okoliša predstavlja za muškarce, ali i budućnost čovječanstva

Znanstvenica za okoliš u svojoj novoj knjizi upozorava na neobične posljedice zagađenja okoliša. Kako piše, penisi kod muškaraca se smanjuju, a genitalije općenito postaju deformirane te smatra da to predstavlja velik izazov za budućnost čovječanstva.

Branimir Vorša | 26.03.2021. / 10:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dr. Shanna Swan u svojoj knjizi piše kako se čovječanstvo suočava s egzistencijalnom krizom u razini plodnosti kao posljedica ftalata. Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. To su hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti.

Kao posljedica takvog zagađenja okoliša i ljudskog organizma, sve je veći broj beba koje se rađaju sa malim penisima, naglašava dr. Swan.

Njezina knjiga nosi naslov Count Down (Odbrojavanje) i proučava kako moderno društvo utječe na broj spermija, mijenja muški i ženski reproduktivni razvoj te ugrožava budućnost ljudske rase.

Istraživanje dr. Swan počelo je proučavanjem takozvanog sindorma ftalata, koji je uočen kod štakora i gdje je otkriveno da ako su fetusi izloženi toj kemikaliji, izgledno je da će se roditi sa smanjenim genitalijama.

Otkrila je da dječaci, koje su bili izloženi ftalatima u majčinoj utrobi, imaju kraću anogenitalnu distancu, što je povezano s volumenom penisa.

Ftalat je kemikalija koja ima industrijsku primjenu i koristi se za davanje veće fleksibilnosti plastici, no dr. Swan ističe da se prenosi i na igračke i hranu te posljedično tome šteti i ljudskom razvoju.

Ftalati oponašaju hormon estrogen te tako narušavaju prirodnu proizvodnju hormona u ljudskom tijelu, što su znanstvenici povezali s poremećajem u seksualnom razvoju kod dojenčadi i ponašanja kod odraslih.

Dr. Swan, koja je profesorica medicine okoliša i javnog zdravstva u Mount Sinai Hospital u New Yorku, temeljila je svoj rad na seriji recenziranih znanstvenih studija.

Prema podacima iz tih studija, dr. Swan vjeruje da muškarci do 2045. godine više neće moći proizvoditi spermu, odnosno da će postati neplodni.

Na objavu Sky Newsa na Twitteru, reagirala je i globalno poznata švedska aktivistica za okoliš Greta Thunberg i jednostavno poručila sa smajlićem na kraju objave - Vidimo se na iduće klimatskom prosvjedu.

Izvor: Sky News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti