Američki kirurzi uspješno transplantirali umjetno uzgojeno uho iz pacijentovih vlastitih stanica

Implantirano uho trebalo bi s vremenom sazrijeti, razvijajući prirodan izgled i osjećaj, uključujući elastičnost normalnog uha.

Branimir Vorša | 03.06.2022. / 15:41

Umjetno uho, ilustracija
Umjetno uho, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američki liječnički tim izvijestio je u četvrtak da su rekonstruirali ljudsko uho koristeći pacijentovo vlastito tkivo za izradu 3D bioimplantata u revolucionarnom postupku za koji se nadaju da će se koristiti za liječenje ljudi s rijetkim urođenim manama.

Operacija je izvedena u sklopu ranog kliničkog ispitivanja za procjenu sigurnosti i učinkovitosti implantata za osobe s mikrotijom, kod kojih je vanjsko uho malo i nije pravilno oblikovano.

AuriNovo, kako se zove implantat, razvila je tvrtka 3DBio Therapeutics dok je operaciju vodio Arturo Bonilla, osnivač i direktor Microtia-Congenital Ear Deformity Instituta u San Antoniju, u Teksasu.

Kao liječnik koji je liječio tisuće djece s mikrotijom iz cijele zemlje i cijelog svijeta, inspiriran sam što ova tehnologija može značiti za pacijente s mikrotijom i njihove obitelji, rekao je Bonilla u izjavi.

Postupak uzgoja novog uha

Dodao je da se nada da će implantat jednog dana zamijeniti trenutni tretman za mikrotiju, koji uključuje ili presađivanje hrskavice s pacijentovih rebara ili korištenje sintetičkih materijala, poroznog polietilena (PPE), za rekonstrukciju vanjskih ušiju.

Postupak uključuje 3D skeniranje pacijentovog suprotnog uha kako bi se napravio nacrt, zatim prikupljanje uzorka stanica hrskavice uha i njihovo uzgoj u dovoljnu količinu.

Te su stanice pomiješane s biotintom na bazi kolagena, koja je oblikovana u vanjsko uho. Implantat je okružen tiskanom, biorazgradivom ljuskom, koja pruža ranu potporu, ali se s vremenom apsorbira u tijelo pacijenta.

Implantirano uho trebalo bi s vremenom sazrijeti, razvijajući prirodan izgled i osjećaj, uključujući elastičnost normalnog uha.

Manje invazivan kirurški zahvat

Očekuje se da će kliničko ispitivanje uključiti 11 pacijenata, a provodi se u Kaliforniji i Teksasu.

Implantat AuriNovo zahtijeva manje invazivan kirurški zahvat od korištenja rebraste hrskavice za rekonstrukciju. Također očekujemo da će rezultirati fleksibilnijim uhom od rekonstrukcije s implantatom PPE, pojasnio je Bonilla.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), mikrotija se javlja u otprilike jednoj od svakih 2.000 do 10.000 novorođenih beba. Čimbenici koji mogu povećati rizik uključuju majke s dijabetesom i majčinu prehranu koja sadrži manje ugljikohidrata i folne kiseline.

Vjerojatnije je da će dječaci biti pogođeni nego djevojčice, pri čemu su Latinoamerikanci, Azijci, Pacifički otočani i Indijanci više pogođeni od drugih.

Bez drugih uvjeta, djeca s mikrotijom mogu se normalno razvijati i voditi zdrav život – iako mogu imati problema sa samopoštovanjem i patiti od zadirkivanja i maltretiranja zbog svog izgleda.

Gledajući naprijed, 3DBio želi razviti implantate s težim oblicima mikrotije. 3D ispisani implantati također se mogu koristiti za druga stanja koja uključuju hrskavicu, uključujući defekte ili ozljede nosa, rekonstrukciju dojke, oštećeni meniskus u koljenu ili puknuće rotatorne manšete u ramenima.

Naše početne indikacije usredotočene su na hrskavicu u rekonstruktivnim i ortopedskim područjima, a zatim se naš plan nadograđuje na ovaj napredak kako bi se proširio na područja neurokirurških i organskih sustava, navodi tvrtka 3DBio na svojoj web stranici.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti