Analiza: Kako je lažna vijest o kupovini Bugatti Tourbilliona supruge Volodimira Zelenskog došla na sam vrh Googleovih pretraga?

Lažna priča o tome da je Olena Zelenska kupila najnoviji Bugattijev automobil novcem za pomoć Ukrajini, koju su proširile proruske AI farme i ruski mediji, brzo je postala popularna na internetu, otkrivajući utjecaj umjetne inteligencije na dezinformacije.

Branimir Vorša | 10.07.2024. / 09:49

Volodimir Zelenskij
Volodimir Zelenskij (Foto: Afp)

Lažna priča o tome da je supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska, kupila najnoviji Bugatti novcem američke pomoći brzo se proširila internetom. Porijeklom s francuske stranice Vérité Cachée, ta je lažna vijest brzo postala popularna na platformi X i pojavila se na vrhu Googleovih rezultata pretraživanja.

Spomenuti Vérité Cachée 1. srpnja objavio je da je Olena Zelenska postala prva vlasnica potpuno novog Bugattija Tourbillona, tvrdeći da je naručila superautomobil vrijedan 4,8 milijuna dolara nakon privatnog razgledavanja u Parizu. Članak je uključivao lažni video navodnog zaposlenika Bugattijeva zastupništva.

Umjetna inteligencija, ilustracija Umjetna inteligencija mogla bi se iskoristiti za planiranje i izvršenje bioloških napada

Istraživači iz tvrtke za kibernetičku sigurnost Recorded Future otkrili su da je Vérité Cachée dio mreže koja je vjerojatno povezana s ruskom vladom, a koja širi dezinformacije pomoću umjetne inteligencije. Stranice poput Great British Geopolitics i The Boston Times stvaraju i manipuliraju sadržaj pomoću umjetne inteligencije, objavljujući tisuće članaka lažnih novinara.

Mnogi ruski mediji u vlasništvu Kremlja citirali su Vérité Cachée i opširno pokrili priču o Bugattiju 2. srpnja. Proruski Telegram kanali i dvojnička mreža bot računa na platformi X dodatno su promovirali priču, kao što je primijetio korisnik platforme X, @Antibot4Navalny.

Priopćenje iz Bugattija, Google i Microsoft bez komentara

Unatoč tome što se Bugatti službeno oglasio i razotkrio priču kao lažnu, ona se nastavila širiti na platformi X, potaknuta Jacksonom Hinkleom, proruskim trolom s 2,6 milijuna sljedbenika, koji je tvrdio da su automobil platili dolari američkih poreznih obveznika, prenosi portal WIred.

Web-stranice na engleskom jeziku preuzele su priču pozivajući se na objave na društvenim mrežama i izvorni članak Vérité Cachée. Pretraživanje "Zelensky Bugatti" na Googleu dovelo je do poveznice na MSN-u s ponovno objavljenim člankom Al Bawabe, bliskoistočnog agregatora vijesti, citirajući više korisnika društvenih medija i glasine.

Brzo širenje s opskurne web-stranice na popularnu temu naglašava lakoću kojom dezinformacije potkopavaju povjerenje u informacije na internetu. Google i Microsoft zasad nisu odgovorili na zahtjeve za komentar Wireda.

Meta Meta i Google u novom izvješću prozvani zbog ograničenja oglasa za reproduktivno zdravlje te širenje dezinformacija

Korištenje umjetne inteligencije u kampanjama dezinformiranja nagriza povjerenje javnosti u medije i institucije, i omogućuje zlonamjernim akterima da iskoriste ranjivosti u informacijskom ekosustavu za širenje lažnih narativa po mnogo jeftinijoj i bržoj cijeni. razmjera nego prije, kaže McKenzie Sadeghi, NewsGuardova urednica za umjetnu inteligenciju i strani utjecaj.

Istrage vode prema jednom čovjeku

Istrage koje su proveli Recorded Future, Sveučilište Clemson, NewsGuard i BBC povezuju Vérité Cachée s Johnom Markom Douganom, bivšim američkim marincem koji sada živi u Moskvi. Dougan radi s ruskim think tankovima i pojavljuje se na ruskoj državnoj televiziji.

U 2016. godini operacija dezinformiranja poput ove vjerojatno bi zahtijevala vojsku računalnih trolova. Danas, zahvaljujući generativnoj umjetnoj inteligenciji, čini se da veći dio toga radi prvenstveno jedan pojedinac, John Mark Dougan, kaže Sadeghi.

NewsGuard je identificirao 170 web stranica za koje se vjeruje da su dio Douganove kampanje dezinformiranja. Iako se u priči o Bugattiju ne pojavljuju tragovi AI manipuiranog sadržaja, druge objave na Vérité Cachéeu koje je pregledao portal Wired imale su vidljive AI upite, pokazujući jasnu manipulaciju.

Gemini Greške alata umjetne inteligencije pokazuju moć koju imaju tehnološki divovi

Kako platforme postaju manje odgovorne za moderiranje dezinformacija, nikad nije bilo lakše obmanuti ljude na internetu. To je učinilo da dezinformacije izgledaju uvjerljivije, čime je prosječnoj osobi sve teže razlikovati istinu od laži, primjećuje Sadeghi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti