Apple ponovno piše povijest: Danas stižu tri nova iPhonea

Nakon što smo više od godinu dana slušali glasine o iPhoneu s velikim OLED ekranom, večeras ćemo napokon saznati sve službene informacije o ovom uređaju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.09.2017. / 09:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije deset godina Steve Jobs održao je legendarni govor s kojim je predstavio prvi Appleov telefon koji je nazvao revolucionarnim proizvodom koji će sve promijeniti. Pokazalo se da je Jobs bio u pravu jer nakon iPhonea tržište pametnih telefona više nije bilo isto, a na krilima ovog uređaja Apple je okrenuo milijarde dolara i postao (po tržišnoj vrijednosti) najvrjednija kompanija u povijesti.

Večeras Apple predstavlja tri nova pametna telefona, uključujući i potpuno novi model kojim će obilježiti deseti rođendan iPhonea te bi s novim telefonima ponovno mogli ispisati povijest. Prema svim dosadašnjim glasinama, čini se kako najjači iPhone neće donijeti neke revolucionarne novitete na samo tržište, no donijet će puno toga novoga u odnosu na prethodne modele iPhonea, a velika potražnja koja se očekuje mogla bi lansirati cijenu dionice i tržišnu vrijednost kompanije na više od bilijun dolara – što nikada niti jedna kompanija na svijetu nije ostvarila.

Tijekom proteklih godinu dana objavljene su brojne glasine o novim iPhoneima, a prošlog vikenda procurile su informacije i iz samog Applea – na mreži se govori kako je (najvjerojatnije) jedan nezadovoljni zaposlenik medijima omogućio pristup najnovijoj verziji operativnog sustava za mobilne uređaje (iOS 11) u kojoj su otkrivene neke nove informacije vezane uz nove telefone.

Dosad se o novim telefonima govorilo kao o modelima iPhone 7S i 7S Plus te iPhone 8, no čini se kako će se nasljednici aktualnih modela prodavati kao iPhone 8 i 8 Plus, dok će potpuno novi model prodavati kao iPhone X (ovo je bilo jedno od imena o kojima se govorilo posljednjih mjeseci). iPhone X jedan je od najiščekivanijih telefona ovog desetljeća o kojem se priča već više od godine dana te će sva pažnja ljubitelja tehnologije večeras biti usmjerena prema ovom uređaju čija će početna cijena vjerojatno biti od tisuću dolara.

Najveći novitet modela X bit će ekran – OLED ekran s potpisom najvećeg konkurenta (Samsung Display) koji će zauzimati gotovo cijeli prednji dio ekrana (osim malog dijela u vrhu gdje će biti smještena kamera) i čija će dijagonala iznositi 5,8 inča, no kako nema rubova oko ekrana, dimenzijama će biti manji od Plus modela. Sa stražnje strane očekujemo dvije kamere, dok će prednja kamera imati tehnologiju za 3D prepoznavanje lica (Face ID) – ova opcija omogućit će prepoznavanje vlasnika i otključavanje telefona prepoznavanjem lica te će zamijeniti Touch ID tako da, barem na ovom modelu, korisnici više neće otključavati telefon dodirom prsta po senzoru, već pogledom tj. prepoznavanjem lica. Ovaj uređaj imat će najjači hardver dosad, mogućnost bežičnog punjenja, odnosno podršku za brzo punjenje putem kabela, a stražnji dio kućišta bit će napravljen od stakla.

Apple priprema i neke novitete u softveru te će iOS 11 u ovom uređaju omogućiti nove načine upravljanja – npr. kako nema Home ID-a, povratak na glavni ekran ili izlazak iz aplikacija bit će omogućen povlačenjem prsta s donje strane ekrana prema gore. Osim cijene, još jedna važna stvar vezana uz iPhone X jest datum početka prodaje te će, čini se, svi koji se što prije žele dokopati ovog telefona morati sačekati do listopada.
Što se tiče nasljednika aktualnih modela, čini se da možemo očekivati standardna hardverska poboljšanja i bolje kamere, a najveći novitet bit će bežično punjenje baterije. Dizajn bi trebao biti sličan kao i na iPhoneu 7 i 7 Plus – 4,7 i 5,5 inčni ekran, Home tipka u dnu telefona, a neke su ranije glasine govorile kako bi oba dva modela mogla imati dvije stražnje kamere, no to ćemo saznati tek večeras. Cijena ovih modela trebala bi biti ista kao i kod sedmica, a početak prodaje bit će, najvjerojatnije, 22. rujna.

Osim telefona, Cook i ekipa pripremaju i novi model pametnog sata te bi Apple Watch Series 3 trebao imati podršku za LTE kako bi se mogao koristiti bez povezivanja s iPhoneom i brži procesor (dizajn samog sata trebao bi biti isti/sličan), a možemo očekivati i petu generaciju Apple TV-a koja s podrškom za 4K i HDR.
Nakon više od godinu dana glasina, provjerenih i tajnih izvora i nagađanja, večeras ćemo napokon službeno saznati što nam sve donosi najjači iPhone ikada, kako izgleda, kada ćemo ga moći kupiti i po kojoj cijeni.

Izvor: Apple Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti