AstraZeneca i Sveučilište Oxford već planiraju sljedeću generaciju cjepiva: Pokušat ćemo imati nešto do jeseni

Pokušat ćemo imati nešto do jeseni, dakle ove godine, rekao je znanstvenik, dodavši da im je cilj pripremiti se za predstojeću zimu.

Hina | 03.02.2021. / 15:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

AstraZeneca i Sveučilište Oxford planiraju proizvodnju sljedeće generacije cjepiva protiv COVID-19 koja će štititi protiv novih sojeva koronavirusa i koja bi trebala biti dostupna na jesen, prije zime na sjevernoj hemisferi, rekao je u srijedu šef istraživanja britanske tvrtke Mene Pangalos.

Na pitanje kada bi AstraZeneca mogla proizvesti sljedeću generaciju cjepiva protiv novih sojeva, Pangalos je odgovorio "što je brže moguće".

Pokušat ćemo imati nešto do jeseni, dakle ove godine, rekao je znanstvenik, dodavši da im je cilj pripremiti se za predstojeću zimu.

Partneri, AstraZeneka i Oxford, uvjereni se da će to cjepivo biti učinkovito protiv virulentnijeg soja koronavirusa koji je identificiran u Velikoj Britaniji i potom se proširio po svijetu, rekao je voditelj kliničkih ispitivanja s Oxforda Andrew Pollard.

Ranije u razgovoru za BBC, Pollard je također kazao da bi se cjepiva protiv COVID-19 mogla pokazati kao zaštita protiv teškog oblika bolesti, čak i uz nastajanje novih sojeva koji omogućuju nastavak transmisije među ljudima.

Na pitanje koliko je cjepivo AstraZeneke učinkovito kod novih sojeva koronavirusa, odgovorio je da se "rade izmjene" ali da je vjerojatno da će "s vremenom virus pronaći način prilagodbe kako bi se širio među ljudima, što ne znači da nećemo biti zaštićeni od teškog oblika bolesti", objasnio je Pollard.

Znanstvenik objašnjava da je "virusu najvažnije da preživi, a ne da naškodi ljudima".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti