Astronomi su uznemireni novim satelitom koji svijetli jače od gotovo svih zvijezda na noćnom nebu

Iznimna svjetlina prototipa satelita za svemirsku mobilnu mrežu izaziva zabrinutost među astronomima, potencijalno ometajući promatranja zemaljskih teleskopa i naglašavajući potrebu za strategijama ublažavanja njihovog utjecaja na ta promatranja.

Branimir Vorša | 03.10.2023. / 10:11

Radijski teleskop
Radijski teleskop (Foto: Getty Images)

Astronomi su zabrinuti zbog prototipa satelita za jednu predloženu svemirsku mobilnu telekomunikacijsku mrežu koji je svjetliji od svih, osim sedam najsvjetlijih zvijezda na noćnom nebu. To otkriće ukazuje na to da bi takvi sateliti mogli potencijalno ometati zemaljske teleskope i njihova promatranja.

AST SpaceMobile, tvrtka sa sjedištem u Teksasu, lansirala je satelit BlueWalker 3 2022. godine, kako bi testirala izvedivost mreže mobilne telefonije iz svemira. Početna promatranja njegove reflektirajuće antene od površine 64 kvadratna metra ukazala su na njegovu iznimnu svjetlinu u usporedbi s većinom zvijezda na noćnom nebu.

Sjaj nadmašuje sva prethodna mjerenja

Trag satelita Starlink na noćnom nebu Studija potvrdila sumnje: Starlinkovi sateliti onemogućavaju potragu za životom u svemiru

Jednogodišnja kampanja praćenja, uz korištenje teleskopa u SAD-u, Čileu, Nizozemskoj i Novom Zelandu, potvrdila je te nalaze, koji su objavljeni u časopisu Nature. Siegfried Eggl i njegov tim iz Međunarodne astronomske unije u Francuskoj otkrili su da sjaj BlueWalkera 3 nadmašuje prethodna mjerenja i može se usporediti s najsjajnijim zvijezdama u zviježđima poput Malog psa i Eridana.

Eggl naglašava prijetnju koju to predstavlja zemaljskoj astronomiji, posebno širokokutnim pregledima noćnog neba, poput onih planiranih u zvjezdarnici Vera C. Rubin u Čileu.

Ako postoji hrpa ovih jako svijetlih objekata, mislim da je opasnost da će doći do potencijalnog gubitka podataka velikih razmjera, ako ne i oštećenja detektora, ako se to ne ublaži, napominje Eggl.

Što se može učiniti?

Iako strategije praćenja i izbjegavanja mogu ponuditi određeno ublažavanje, one nisu pouzdane zbog samih izazova praćenja satelita. To bi moglo značiti da će se teleskopi možda morati povremeno gasiti dok sateliti prolaze, što može uzrokovati kašnjenja u promatranjima i iskriviti skupove podataka.

Nadalje, Egglov tim primijetio je da svjetlina BlueWalkera 3 varira ovisno o njegovom kutu u odnosu na sunce. Tvrtke poput AST SpaceMobilea mogu kontrolirati ovaj kut, igrajući ključnu ulogu u smanjivanju refleksije svjetla satelita.

AST SpaceMobile je odgovorio navodeći da surađuju s NASA-om i određenim astronomskim radnim skupinama na razvoju naprednih industrijskih rješenja, uključujući potencijalne operativne intervencije. Također poduzimaju mjere opreza izbjegavajući emitiranje u radioastronomski osjetljivim područjima, kontrolirajući položaj satelita kako bi smanjili svjetlinu i rade na antirefleksnim premazima za svoju sljedeću generaciju satelita, za koju se predviđa da će ih biti oko 90.

Potrebne nove procjene utjecaja takvih satelita na astronomiju

Sateliti i krhotine u orbiti, ilustracija Novi vapaj svjetskih astronoma: "Zaustavite ovaj napad. Ako se ne zaustavi, ovo ludilo će postati sve gore i gore"

Unatoč navedenim naporima, potrebno je više promatranja kako bi se procijenio puni utjecaj na astronomiju, posebno za duže valne duljine svjetlosti. BlueWalker 3 i slični sateliti opremljeni su snažnim radio odašiljačima, što potencijalno predstavlja veću prijetnju radijskoj astronomiji nego optičko svjetlo.

Za optičko svjetlo, ove stvari su svijetle poput zvijezda na nebu, ali za radioastronomiju mogu biti svijetle poput sunca, ističe Eggl.

Aparna Venkatesan sa Sveučilišta San Francisco naglašava važnost sveobuhvatnih kampanja promatranja. Ona napominje da je svjetlina pojedinačnog satelita složena, vremenski promjenjiva funkcija njegovog dizajna, područja, kuta gledanja i nadmorske visine.

S obzirom na sve veći broj planiranih lansiranja satelita, Venkatesan ističe potrebu da se uzmu u obzir ne samo pojedinačni sateliti, već i kumulativni učinci svih konstelacija satelita predviđenih za nisku Zemljinu orbitu.

Izvor: New Scinetist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti