Novi vapaj svjetskih astronoma: "Zaustavite ovaj napad. Ako se ne zaustavi, ovo ludilo će postati sve gore i gore"

​U nizu radova objavljenih u znanstvenom časopisu Nature Astronomy astronomi upozoravaju na sve veće svjetlosno zagađenje uzrokovano tisućama komercijalnih satelita, koje je prijetnja prirodnom netaknutom noćnom nebu, kao i budućnosti njihove profesije.

Branimir Vorša | 21.03.2023. / 12:19

Sateliti i krhotine u orbiti, ilustracija
Sateliti i krhotine u orbiti, ilustracija (Foto: Getty Images)

Sve veći broj satelita koji kruže oko Zemlje predstavlja neviđenu globalnu prijetnju prirodi zbog svjetlosnog onečišćenja koje stvaraju, najnovije je upozorenje astronoma.

Od 2019. godine broj satelita u niskoj Zemljinoj orbiti više se nego udvostručio, ponajviše zahvaljujući kompaniji SpaceX, koja je u međuvremenu lansirala prvu "megakonstelaciju", koja se sastoji od tisuća satelita. Uskoro se planira lansirati i armada novih internetskih konstelacija, što će dodati još tisuće satelita na već zagušeno područje u Zemljinoj orbiti, manje od 2000 kilometara iznad površine planeta.

Povećanje rizika od satelitskih sudara i stvaranja oblaka krhotina

​Svaki novi satelit zapravo dodatno povećava rizik da će se zabiti u neki drugi objekt koji kruži oko Zemlje te tako stvoriti još više krhotina. To može dovesti i do lančane reakcije u kojoj kaskadni sudari stvaraju sve manje fragmente krhotina, dodatno povećavajući oblak "svemirskog smeća" koji reflektira svjetlost natrag na Zemlju.

​U nizu radova objavljenih u časopisu Nature Astronomy astronomi upozoravaju da to sve veće svjetlosno zagađenje prijeti budućnosti njihove profesije. U jednom su istraživanju znanstvenici naglasili kako su prvi put izmjerili koliko bi svjetlije noćno nebo financijski i znanstveno utjecalo na rad neke velike zvjezdarnice.

Utjecaj na astronomiju

Njihovi modeli pokazali su da će za zvjezdarnicu Vera Rubin, ogroman teleskop koji se trenutačno gradi u Čileu, najtamniji dio noćnog neba postati 7,5 posto svjetliji tijekom sljedećeg desetljeća. To bi smanjilo broj zvijezda koje zvjezdarnica može vidjeti za oko 7,5 posto, rekao je za AFP John Barentine iz Dark Sky Consultinga, tvrtke sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Arizoni i koautor studije. Isto tako, to bi dodalo gotovo godinu dana više na istraživanju opservatorija, što bi koštalo oko 21,8 milijuna dolara, dodao je.

Posebno je naglasio da postoji još jedna nenadoknadiva cijena svjetlijeg neba koju je nemoguće izračunati - nebeski događaji koje čovječanstvo nikada neće moći promatrati.

Noćno nebo VIDEO Bacite pogled i otkrijte koliko se noćno nebo promijenilo u posljednjih 12 godina

Svjetlosno onečišćenje gore nego što se mislilo?

Povećanje svjetlosnog onečišćenja moglo bi zapravo biti još gore nego što se mislilo. Druga studija, koja je objavljena u časopisu Nature, koristila je opsežno modeliranje kako bi sugerirala da trenutačna mjerenja svjetlosnog onečišćenja značajno podcjenjuju taj fenomen.

Prosvjetljavanje noćnog neba, naime, neće utjecati samo na profesionalne astronome i glavne zvjezdarnice, upozorili su znanstvenici. To također ugrožava naš drevni odnos s noćnim nebom, upozorila je Aparna Venkatesan, astronomkinja sa Sveučilišta u San Franciscu.

Svemir je naše zajedničko nasljeđe i predak, povezuje nas kroz znanost, pripovijedanje, umjetnost, priče o porijeklu i kulturne tradicije, i sada je u opasnosti, rekla je u komentaru za Nature.

Globalna prijetnja prirodi i kulturnoj baštini

Skupina astronoma iz Španjolske, Portugala i Italije pozvala je znanstvenike da zaustave ovaj napad u prirodnoj noći.

Gubitak prirodnog aspekta netaknutog noćnog neba za cijeli svijet, čak i na vrhu K2 ili na obali jezera Titicaca ili na Uskršnjem otoku, globalna je prijetnja prirodi i kulturnoj baštini bez presedana. Ako se ne zaustavi, ovo ludilo će postajati sve gore i gore, rekli su astronomi u komentaru za časopis Nature.

Pozvali su na drastično ograničavanje megakonstelaacije, dodajući da ne smijemo odbaciti mogućnost njihove zabrane. Posebno su istaknuli kako je naivno nadati se da će svemirska ekonomija u velikom porastu sama sebe ograničiti, ako ne i prisiliti na to, s obzirom na ekonomske interese koji su u igri.

Izvor: Science Alert/AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti