VIDEO Bacite pogled i otkrijte koliko se noćno nebo promijenilo u posljednjih 12 godina

Ako izađete iz kuće i pogledate noćno nebo, moglo bi vam se činiti da se ništa ne mijenja. No to nije točno.

Martina Čizmić | 20.10.2022. / 16:10

Noćno nebo (Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA)

 Znate li koliko se noćno nebo mijenja svake noći? A koliko tijekom godina? NASA je objavila video koji prikazuje 12 godina snimki noćnog neba koje prikazuju evoluciju svemirskih objekata kao što su crne rupe i udaljeni planeti.

Kako bi uspjeli napraviti ovu fascinantnu snimku, u NASA-i su objedinili podatke koje je tijekom tog vremena prikupila letjelica Near-Earth Object Wide Field Infrared Survey Explorer ili od milja, NEOWISE.

Slika nije dostupna Pronalazak kisika možda ipak nije idealan znak za postojanje života na udaljenim planetima

Naime, ta letjelica svakih šest mjeseci snimi novu kartu koja pokriva cijelo nebo. U NASA-i su uzeli 18 tih velikih karata i stvorili jednu ogromnu kartu koja pokriva cijelo desetljeće.

Ako izađete iz kuće i pogledate noćno nebo, moglo bi vam se činiti da se ništa ne mijenja. No to nije točno, istaknula je glavna istražiteljica NEOWISE-a, Amy Mainzer. Zvijezde eksplodiraju, asteroidi prolijeću, crne rupe gutaju druge zvijeze. Svemir je veoma aktivno mjesto.

No, većina tih događaja prolazi nezamijećena jer nije vidljiva golim okom. Upravo je zato NEOWISE sa svojim infracrvenim senzorima u prednosti i mogućnosti da snimi takve nevjerojatne snimke.

Crna rupa Astronomi zbunjeni: Crna rupa koja je rastrgala i progutala zvijezdu nakon dvije godine učinila nešto posve neočekivano

Osim što je snimka spektakularna za gledanje i običnim građanima, od neizmjerne je vrijednosti astronomima koji se fokusiraju na proučavanje promjena u svemiru tijekom određenog vremena.

To je samo još jedan dokaz da su letjelice poput NEOWISE-a i njegovog prethodnika WISE-a, od neprocjenjive važnosti za znanstvenike i nova znanstvena otkrića na putu upoznavanja svemira koji nas okružuje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti