Britanski stručnjaci upozoravaju: Prije i poslije cijepljenja protiv COVID-19 treba izbjegavati konzumaciju alkohola

Britanski znanstvenici kažu da je preporučljivo ostaviti se alkohola tri dana prije i poslije primanja obiju doza, a to je uobičajeno za cijepljenje općenito.

Hina | 04.01.2021. / 10:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osobe koje su primile cjepivo protiv COVID-19 svakako bi se nekoliko dana prije i nakon cijepljenja trebale suzdržati od konzumacije alkohola jer on može umanjiti imunosni odgovor organizma na cjepivo, upozorili su britanski stručnjaci, a prenosi Daily Mail.

Naime, alkohol mijenja sastav bilijuna mikroorganizama koji žive u crijevima, a imaju značajnu ulogu u sprječavanju najezde bakterija i virusa.

Konzumacija alkohola rezultira oštećenjem imunosnih stanica u krvi ili bijelih krvnih stanica, uključujući limfocite, čija je temeljna uloga zaštititi organizam od bakterija, virusa, gljivica i parazita te stranih tijela koja prijeđu prirodne barijere kože i sluzokože.

Poznato je da alkohol negativno djeluje na adenoviruse i lipidne čestice koje se koriste kao vektori za prijenos genetskog materijala virusa SARS-CoV-2.

Specijalist hitne medicine koji surađuje s britanskim Channelom 4, dr. Ronx Ikharia je, da bi potvrdio ono što je otprije poznato, proveo eksperiment tijekom kojega je, zajedno s kolegama proučio uzorke krvi u osoba koje su se cijepile, prije i nakon što su popile tri čaše prossecca.

Imunologinja i profesorica Sheena Cruickshank sa Sveučilišta u Manchesteru rekla je da bi smanjenje broja limfocita, kao posljedica konzumacije alkohola, mogla smanjiti i učinkovitost imunosne reakcije organizma.

Prof. Cruickshank pozvala je sve koji se kane cijepiti protiv COVID-19 da prije i poslije primanja cjepiva izbjegavaju konzumaciju alkohola.

Vaš imunosni sustav mora biti najbolji mogući, u skladu s vašim godinama i zdravstvenim stanjem, kako biste dobro reagirali na cjepivo. Dakle, pijete li večer prije cijepljenja ili nedugo nakon primanja cjepiva, rezultat neće biti onakav kakav bi trebao biti.

U odraslih osoba limfociti čine otprilike 20 do 40 posto ukupnog broja bijelih krvnih stanica i najviše ih je u središnjim limfnim organima, tkivu u kojemu je velik broj limfocita i različitih drugih stanica, a oni osiguravaju mikrookolišne uvjete potrebne za razvoj i aktivaciju limfocita. To su slezena, krajnici i limfni čvorovi u kojima počinje imunosna reakcija našeg organizma.

Ruski su dužnosnici početkom prosinca objavili kako nije preporučljivo konzumirati alkohol nakon cijepljenja njihovim cjepivom Sputnik V gotovo dva mjeseca prije cijepljenja.

Britanski znanstvenici kažu da je preporučljivo ostaviti se alkohola tri dana prije i poslije primanja obiju doza, a to je uobičajeno za cijepljenje općenito.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti