Broj asteroida u Sunčevu sustavu povećao se za više od pola milijuna, "skrivali" su se među starim podacima

Dvoje astronoma pronašlo je i kategoriziralo više od pola milijuna novih malih pokretnih svemirskih objekata u Sunčevu sustavu koji su se "skrivali" u starim podacima.

Branimir Vorša | 23.08.2021. / 14:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Aleksej Sergejev i Benoit Carry sa Sveučilišta Côte d'Azur u Francuskoj pronašli su više od pola milijuna novih malih pokretnih svemirskih objekata u Sunčevu sustavu, a to su učinili detaljnim pregledavanjem podataka (odnosno fotografija) Sloan Digital Sky Surveyja (SDSS). Riječ je o podacima koji su prikupljeni pomoću teleskopa Apache Point Observatory u Novom Meksiku.

Sergejev i Carry stoga su objavili katalog s 1.542.522 zabilježena promatranja, među kojima se nalazi 379.714 poznatih objekata u pokretu u Sunčevu sustavu te čak 506.200 novih i dosad nepoznatih takvih objekata.

Među takve objekte ubrajaju se asteroidi, kometi i drugi objekti iz Kupierova pojasa.

Procjenjuju da je katalog oko 95 posto upotpunjen te da je njegova pročišćenost na poznate kretajuće objekte u Sunčevu sustavu sada viša od 95 posto.

Otkrivanje otkud točno ti objekti dolaze moglo bi biti ključno za razumijevanje evolucije ranog Sunčeva sustava. Njihova orbitalna i kompozicijska distribucija potrebne su za praćenje dinamičkog puta od njihovih regija u kojima su nastali do njihovih trenutačnih lokacija, navode Sergejev i Carry u studiji.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti