Vraća se gotovo zaboravljena opaka bolest: "Njezina progresija može dovesti do teških i opasnih situacija"

Raste broj oboljelih od jedne od najstarijih spolno prenosivih bolesti - u posljednjih 10 godina porastao je za 38 posto. Liječenje sifilisa je napredovalo, samo je važno primijetiti ga na vrijeme.

DNEVNIK.hr | 11.07.2023. / 21:50

Galerija

Testiranje u zagrebačkom CheckPoint centru na spolne bolesti, pa i sifilis, besplatno je, pouzdano, gotovo za minutu.

Mladi jesu otvoreniji, ali ujedno se rizična ponašanja događaju, tu nismo napravili nekakav veliki napredak. Ljudi koji se dođu testirati, a da bude ciljano baš na sifilis, najčešće dođu zato što su dobili vijest o tome da se treba testirati na sifilis. Drugim riječima, imamo pozitivan nalaz i možemo očekivati da će doći partner, objašnjava Davor Dubravić, psiholog iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i hepatitisa, u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Srne Bijuk.

Od bolesti koja je u prošlosti stvarala velike probleme pa do bolesti koje gotovo i nije bilo, sifilis ponovno raste. U svijetu je u posljednjih 10 godina porast 38 posto.

U Hrvatskoj je 2020. godine bilo oko 30 oboljelih, a dvije godine poslije njih - 50. Nezaštićeni spolni odnos prvi je i glavni uzrok, a porast je vezan i uz HIV.

Sad se manje boje HIV infekcije s obzirom na to da postoje lijekovi koji mogu vrlo dobro držati bolest pod kontrolom, to je rezultiralo možda opuštenijim načinom ponašanja prilikom spolnih aktivnosti pa se onda manje koristi kondom, rekla je Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Važno je rano otkrivanje

Porast postoji, kažu i u KBC-u Zagreb, ali nije alarmantan. Važno je javiti se na vrijeme.

Klasična shema prvog stadija koji ima neku ranu otprilike 2 do 3 tjedna, najčešće na spolovilu pa se potom razvijaju drugi simptomi, pomalo je napuštena. Danas se mogu odmah na koži vidjeti razni osipi, kazao je Mihael Skerlev iz Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb.

Moguće je da se i bolesnik osjeća umorno. No potpuno je izlječiv, penicilin je najbrži lijek, a postoje i drugi lijekovi.

To je itekako izlječiva bolest i zato je šteta da se ne uhvati na početku. Progresija bolesti može dovesti do težih i opasnih situacija. Živčani sustav može biti ugrožen, dodaje Skerlev.

Muškarci su u većem riziku, ali mogu ga dobiti i žene, s time da se može prenijeti s majke na dijete. U Hrvatskoj to nije bio slučaj, sve donedavno.

Prvi put 2020. i 2022. smo imali po dva slučaja, svake godine jedan slučaj djeteta koje je dobilo sifilis od majke. To je jedan znak da moramo pojačati svijest, upozorava Nemeth Blažić.

Liječenje je lakše ako se sifilis otkrije u ranijem stadiju. Važno je samo, ako sumnjate na bolest, testirati se.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti