Britanski tabloid proširio vijest da su američki znanstvenici stvorili smrtonosnu verziju omikrona, prozvano sveučilište uputilo oštar odgovor

Ronald B. Corley, direktor Nacionalnog laboratorija za nove zarazne bolesti (NEIDL) Sveučilišta u Bostonu, rekao je u izjavi da je izvješće Daily Maila "senzacionaliziralo poruku" i pogrešno predstavilo "studiju i njezine ciljeve u cijelosti".

Branimir Vorša | 19.10.2022. / 14:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici Sveučilišta u Bostonu stvorili su hibridnu verziju koronavirusa, a njihovi eksperimenti izazvali su kontroverze u javnosti, s užarenim naslovima u medijima da su učinili virus još smrtonosnijim. Predstavnici spomenutog američkog sveučilišta osudili su te tvrdnje kao lažne i netočne.

Taj novi virus koji nosi šiljke omikron varijante novog koronavirusa, izgrađen je spajanjem šiljastih proteina iz verzije omikrona na originalni virus SARS-CoV-2 i ubio je 80 posto laboratorijskih miševa zaraženih njime, čineći ga težim od izvorne varijante omikron, koja nije koštala života niti jednog zaraženog miša.

Manje smrtonosan od izvornog SARS-CoV-2 virusa

Ljudi, ilustracija Trajne posljedice pandemije: Životni vijek u Hrvatskoj smanjen je za 11,6 mjeseci u samo godinu dana

Ipak, taj hibridni virus je još uvijek bio manje smrtonosan od originalne Wuhanske varijante virusa, koja je ubila 100 posto zaraženih laboratorijskih miševa.

Znanstvenici s Nacionalnog laboratorija za nove zarazne bolesti (NEIDL) Sveučilišta u Bostonu stvorili su taj virus radi proučavanja kako omikron verzije virusa, koji se prvi put pojavio 2021. godine, izbjegavaju imunitet izgrađen protiv prošlih varijanti, dok istovremeno uzrokuju nižu stopu teških infekcija.

Nakon što su miševe izložili tom hibridnom virusu ili prirodnom virusu omikron BA.1, znanstvenici su otkrili da je mutirani šiljasti protein omikrona omogućio izbjegavanje imuniteta, ali da mutirani šiljak nije odgovoran za manju ubojitost omikron varijante. Svoja su otkrića objavili 14. listopada repozitoriju za pretisak bioRxiv, tako da njihov rad tek treba proći znanstvene recenzije.

Put prema boljoj dijagnostici i strategiji liječenja

U skladu sa studijama koje su objavili drugi, ovaj rad pokazuje da nije šiljasti protein taj koji pokreće patogenost omikrona, već drugi virusni proteini. Određivanje tih proteina dovest će do bolje dijagnostike i strategija upravljanja bolestima, ističe Mohsan Saeed, docent na NEIDL-u i glavni autor te nove nerecenzirane studije, u priopćenju za medije.

Stvarni problemi primijećeni u protokolima

Slika nije dostupna Novo izvješće EU upozorilo: Pandemija je imala dosad neviđen utjecaj na mentalno zdravlje mladih

Iako je istraživanje ispravno provedeno u laboratoriju razine 3 biološke sigurnosti i odobreno od strane internog odbora za reviziju biološke sigurnosti i Bostonske komisije za javno zdravstvo, kontroverze se vrte oko te studije, jer znanstvenici nisu odobrili suradnju s Nacionalnim institutom za alergije i zarazne bolesti (NIAID), koji je bio jedan od njegovih financijera, izvijestio je portal STAT.

Znanstvenici također nisu otkrili NIAID-u mogu li njihovi eksperimenti stvoriti poboljšani patogen pandemijskog potencijala (ePPP), piše isti portal.

Da bi dobili savezna sredstva za istraživanje virusa s pandemijskim potencijalom, prijedlozi moraju proći kroz proces odbora, nazvan P3CO okvir, koji procjenjuje prednosti i mane takvog istraživanja.

Ono što bismo željeli učiniti je unaprijed razgovarati o tome što su točno željeli učiniti, a ako je bilo u skladu s onim što okvir P3CO definira kao poboljšani patogen pandemijskog potencijala, ePPP, mogli smo dati paket na pregled od strane povjerenstva koje je sazvalo američko ministarstvo zdravstva (HHS), rekla je za STAT Emily Erbelding, direktorica NIAID-ova odjela za mikrobiologiju i zarazne bolesti.

To je ono što okvir postavlja i to je ono što bismo mi učinili, poručila je Eberling i dodala da će NIAID imati razgovore u narednim danima sa znanstvenicima sveučilišta u Bostonu.

Pogreška proizašla iz dvosmislenosti administrativnih procesa

Pogreška znanstvenika je možda proizašla iz dvosmislenosti u pravilima okvira P3CO. Da bi se virus definirao kao ePPP, mora se razumno očekivati ​​da može proizvesti potencijalne rezultate pandemije kod ljudi. Međutim, miševi koje su bostonski znanstvenici koristili za studiju možda im se nisu činili dovoljno bliskim analognim organizmima.

Sveučilište u Bostonu oštro se usprotivilo medijskim izvješćima, ponajprije članku koji je objavio britanski tabloid Daily Mail, u kojem se tvrdi da je istraživanje stvorilo opasniju varijantu omikrona.

Oštar odgovor Sveučilišta u Bostonu

Slika nije dostupna Novi test krvi mogao bi predvidjeti kome prijeti dugi Covid nakon zaraze: "Mogao bi se uvesti brzo i na isplativ način"

Želimo se pozabaviti lažnim i netočnim izvješćima o istraživanju COVID-19 Sveučilišta u Bostonu, koje se danas pojavilo u Daily Mailu. Prvo, ovo istraživanje nije istraživanje povećanja funkcije, što znači da nije pojačalo soj virusa SARS-CoV-2, niti ga se učinilo opasnijim. Zapravo, ovo je istraživanje učinilo replikaciju virusa manje opasnom, stoji u priopćenju Sveučilišta u Bostonu.

Ronald B. Corley, direktor NEIDL-a, rekao je u izjavi da je izvješće Daily Maila "senzacionaliziralo poruku" i pogrešno predstavilo "studiju i njezine ciljeve u cijelosti".

Životinjski model koji je korišten bila je posebna vrsta miša koja je vrlo osjetljiva, a 80 do 100 posto zaraženih miševa podleže bolesti izvornog soja, takozvanog soja Washington, dok omikron uzrokuje vrlo blagu bolest kod ovih životinja, rekao je Corley.

Izvor: Live Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti