Dijelovi kineske rakete bez kontrole padaju prema Zemlji

Dijelovi goleme kineske rakete bez kontrole padaju prema Zemlji. Nitko sa sigurnošću ne može izračunati gdje će točno ostaci Dugog marša završiti, ali zna se otprilike kada i koliko tona.

DNEVNIK.hr | 29.07.2022. / 20:00

Galerija

Raketa Dugi marš lansirana je prošle nedjelje. U Zemljinu orbitu ponijela je jedan od ključnih dijelova kineske svemirske postaje Tiangong.

Točno tjedan dana poslije, dio rakete trebao bi se vratiti natrag na Zemlju.

Prvi stupanj je dugačak oko 33 metra i težak oko 21,6 tona. To je pretežno rezervoar plus dva motora. Znači rezervoari su vodik i kisik. To su tanki rezervoari, oni će izgorjeti. Ono što neće izgorjeti, mislim na odmah u višim slojevima atmosfere, to su raketni motori, kazao je prof.dr.sc. Gordan Hudec, stručnjak za astronautiku u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Danijela Vrbote.

A trenutačno nitko ne zna gdje bi točno ostaci goleme rakete mogli pasti.

Dva motora YR-77. Svaki ima masu oko 2,6 tona i projektirani su tako da ne izgore na visokim temperaturama. Znači, njihovi dijelovi će pasti negdje na Zemlju. Negdje plus - minus 50 stupnjeva, praktički na cijelom dijelu naseljenog planeta, dodaje.

Tu je i Hrvatska. A vjerojatnost pronalaska dijelova kineske rakete u dvorištu je zanemariva.

Nije prvi slučaj problema s kineskom raketom

Ovo nije prvi slučaj problema s kineskom raketom. U svibnju prošle godine dijelovi Dugog marša 5 pali su na dva sela u Obali Bjelokosti.

Jedan od razloga je što kineska raketa, za razliku od sličnih američkih ili europskih, uđe u orbitu oko Zemlje pa se njezin pad ne može kontrolirati. Ipak, šanse za većom materijalnom štetom gotovo su beznačajne.

Ja bih rekao nikakve, skoro nikakve. Vjerojatno će pasti u Tihi ocean ili u neko od mora kao što se i dosad događalo, rekao je Hudec.

I dok će Dugi marš 5 još jednom potvrditi izreku "Što ode gore, mora pasti dolje" pripisanu glasovitom fizičaru Isaacu Newtonu, tvorcu zakona gravitacije, veći problem od pada dijelova rakete na Zemlju su brojni komadi takozvanog svemirskog otpada u orbiti oko planeta.

Trenutačno ih se prati čak oko 40 tisuća. Sve veća količina tog ljudskog otpada u budućnosti bi mogla značajno otežati istraživanje svemira.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti