Stručnjakinja s Ruđera o važnom otkriću u kojem su sudjelovali i hrvatski znanstvenici iz njezina tima: "Uspjeli smo identificirati tzv. opasnu zonu"

Tim instituta Ruđer Bošković, na čelu s doktoricom Ivom Tolić u suradnji s nizozemskim kolegama, došao je do važnog otkrića. Zahvaljujući njemu, jasnije je kako može nastati rak.

DNEVNIK.hr | 14.07.2022. / 21:37

Galerija

Nastanak tumora je vrlo složen proces, a sada bolje razumijemo kako dolazi do pogrešaka pri podijeli kromosoma. Upravo takve pogreške su karakteristične za tumore, pojasnila je dr. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković u Dnevniku Nove TV.

Počeli su od pitanja jesu li određeni kromosomi u stanicama skloniji pogreškama nego drugi. Doktorandi i postdoktorandi su mikroskopom snimali pojedinačne kromosome za vrijeme diobe stanica i uspjeli identificirati tzv. "opasnu zonu" unutar stanice.

To znači da, ako se određeni kromosom nalazi u toj opasnoj zoni, on će se s većom vjerojatnošću krivo podijeliti u odnosu na ostale kromosome.

Za to se do sada nije znalo. Poznato je da određeni kromosomi obitavaju u opasnim zonama i kod njih dolazi do grešaka u podjeli, rekla je Tolić te istaknula da to saznanje nema direktne veze s liječenjem, za svaki napredak u medicini potreban je prvo napredak u biologiji.

Kruno Vukušić, Valentina Štimac, Iva Tolić, Isabella Koprivec, Patrik Risteski Znanstvenici s Ruđera sudjelovali u istraživanju koje je otkrilo što prethodi razvoju raka

Slika nije dostupna Loše nam se piše: Pronađena veza između loše kvalitete zraka i rizika od autoimunih te kroničnih bolesti

Prvo moramo razumjeti procese u našem tijelu, a ovo je jedna kockica u tom mozaiku, zaključila je Tolić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti