Europska komisija dodijelila Institutu Ruđer Bošković 61 milijun eura za modernizaciju i jačanje istraživačkih kapaciteta

Projekt obuhvaća infrastrukturna ulaganja usmjerena na izgradnju i modernizaciju istraživačkih objekata na IRB-u, kao i ulaganja u kapitalnu opremu.

Hina | 01.02.2021. / 13:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija je u ponedjeljak odobrila investiciju od više od 61 milijun eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj za modernizaciju i jačanje istraživačkih kapaciteta Instituta Ruđer Bošković kroz projekt “Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu” (O-ZIP).

Zahvaljujući ovome projektu EU-a, Institut će postati konkurentniji i pojačat će suradnju s lokalnim i međunarodnim istraživačkim partnerima i poslovnim dionicima. S obzirom na globalne izazove s kojima se suočavamo, ključno je ulagati u europske istraživačke institute i projekte za rješavanje društvenih problema u sektorima poput zdravlja, hrane i okoliša, izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Poboljšani kapaciteti instituta i radno okruženje pomoći će u osposobljavanju nove generacije studenata u multidisciplinarnim znanstvenim područjima s dodatnim ciljem motiviranja sadašnje generacije znanstvenika da ostanu u Hrvatskoj, pridonoseći gospodarskom razvoju i inovacijama zemlje. Bolje veze s poduzećima i industrijom osigurat će da institutsko istraživanje rješava stvarne društvene probleme u područjima kao što su okoliš, klimatske promjene, energija, zdravlje, starenje, navodi Komisija.

Projekt O-ZIP je veliki infrastrukturni projekt čiji je glavni cilj razviti multidisciplinarnu okolinu za istraživanje i razvoj, što će IRB-u omogućiti da uspješno parira najboljim europskim istraživačkim organizacijama u kontekstu opsega i kvalitete istraživanja te će doprinijeti razvoju održive mreže partnera iz znanstvene zajednice te industrije, što će ojačati partnerstva u nacionalnom sustavu istraživanja i inovacija.

Provedbom projekta stvorit će se četiri istraživačke infrastrukturne platforme. Platforme predstavljaju funkcionalne jedinice organizirane u multidisciplinarnom okruženju s ciljem pružanja podrške hrvatskim prioritetnim sektorima: zdravstvu, biotehnologiji, održivom okruženju i inženjeringu koji će služiti za istraživanje, primjenu i prijenos znanja i tehnologija.

Uz predviđenu organizacijsku reformu, projekt obuhvaća infrastrukturna ulaganja usmjerena na izgradnju i modernizaciju istraživačkih objekata na IRB-u, kao i ulaganja u kapitalnu opremu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti