Finci otkrili da se koronavirus u zraku nakon kašlja zadržava i nekoliko minuta, uvode nasumična testiranja građana

U Finskoj je provedeno istraživanje u kojem je otkriveno da sićušne kapljice iz daha u kojima, bilo da čovjek samo govori, ili kašlje i kiše, ostaju u zraku i nekoliko minuta te da se Covid-19 i na taj način može prenijeti s osobe na osobu.

Branimir Vorša | 07.04.2020. / 15:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sićušne kapljice koje čovjek izdahne u zrak, ili koje izbaci putem kašljanja ili kihanja, ne padaju odmah na tlo, već se zadržavaju u zraku. Strujanje zraka ih može prenijeti do druge osobe ili one mogu ostati dovoljno dugo u zraku da se pojavi druga osoba na tom mjestu i udahne dio tog aerosola, pokazalo je istraživanje finskih znanstvenika.

Na taj način Covid-19 se može isto tako prenijeti s čovjeka na čovjeka, zaključio je znanstveni tim, kojeg čine deseci znanstvenika, od fizičara do virologa, kao i stručnjaka medicinske tehnologije i infektivnih bolesti.

Njihovo istraživanje koncentrirano je na sićušne kapljice koje čine aerosol ljudskog daha prilikom govora, kašljanja ili kihanja i koje mogu putovati nošene zračnim strujanjima.

U studiji je napravljen model prijenosa infekcije tako da se jedna zaražena osoba zakašlje između redova polica u supermarketu te oslobodi oblak tih sićušnih kapljica u kojima se nalazi i koronavirus.

Došli su do zaključka da se taj oblak sićušnih kapljica širi dalje od zaražene osobe, no prije nego li se rasprši, ostaje u zraku nekoliko minuta, čak ako je prostor ventiliran.

Ako se netko zaražen koronavirusom zakašlje i ode te netko drugi dođe na to mjesto, čestice aerosola koje su kontaminirane virusom mogu završiti u respiratornom traktu te druge osobe, pojasnio je Ville Vourinen, asistent profesora na Sveučilištu Aalto.

Kako bi se napravio model širenja aerosola nastalog kašljanjem, u studiji je korišteno superračunalo pomoću kojeg je napravljen 3D model, a znanstveni konzorcij proučavao je ponašanje tih čestica u zraku.

Vizualizacija nevidljivih čestica vrlo je važna kako bismo što bolje razumjeli širenje infektivnih bolesti i fenomen koji stoji iza toga, sad i za ubuduće, naglasio je Vourinen.

Finska će nasumično testirati građane na antitijela na koronavirus

Finska će početi pratiti širenje novog koronavirusa među stanovništvom nasumičnim testiranjem na antitijela, objavila su zdravstvene vlasti te zemlje u utorak.

Glavne bolnice će nasumično izabranim građanima svih dobi poslati pozive na testiranje na antitijela koja razvijaju zaraženi koronavirusom, uključujući i one koji obole a da ne pokažu simptome bolesti.

Prvi testovi će se napraviti u regiji oko Helsinkija a rezultati će pomoći vladi da odluči koje su mjere potrebne kako bi se suzbilo širenje Covida-19, respiratorne bolesti koju izaziva novi koronavirus.

Glavni cilj istraživanja koje će sada početi je dobiti informacije koliki dio populacije je razvio antitijela koja ukazuju na raniji kontakt s koronavirusom, rekao je u izjavi Finski zdravstveni institut.

Procjenom prisutnosti antitijela u populaciji možemo utvrđivati koliko se epidemija proširila u različitim dobnim skupinama i na različitim područjima.

Finska je do sada zabilježila 2176 slučajeva zaraze koronavirusom, a 27 osoba je umrlo od Covida-19.

Izvor: Sputnik/Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti