Fosilizirana kljova golemog prapovijesnog slona nađena u Izraelu

Fosilizirana kljova golemoga prapovijesnog slona koji je nekoć lutao Sredozemljem pojavila se pri iskapanju u južnom Izraelu, pružajući, kako su arheolozi rekli, rijedak uvid u život ranih stanovnika tog područja.

Hina | 01.09.2022. / 09:48

Fosilizirana kljova (Foto: Afp)

Procjenjuje se da je 2,5 metra duga kljova drevnog slona s ravnim kljovama (Palaeoloxodon antiquus) stara oko pola milijuna godina i pronađena je na području gdje su otkriveni kameni i kremeni alati te drugi životinjski ostaci.

Ovo je najveća potpuna fosilna kljova ikad pronađena na prapovijesnom nalazištu u Izraelu ili na Bliskom istoku, rekao je prapovjesničar Izraelske uprave za starine Avi Levy, voditelj iskapanja.

Sada izumrla vrsta, mnogo veća od afričkih slonova, bila je dio bogate faune tog područja, uključujući divlja goveda i konje, jelene, divlje svinje i nilske konje, a ljudi su je lovili za hranu i vjerojatno u simbolične svrhe.

Očekujemo da će otkriće nove kljove u jasnom arheološkom kontekstu rasvijetliti ovo pitanje, rekao je dr. Omry Barzilai iz Izraelske uprave za starine.

Nakon završetka konzervatorskog procesa kljova će biti izložena u stalnoj izložbenoj dvorani u Nacionalnom kampusu za arheologiju Izraela u Jeruzalemu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti