Gigantska pjega na Suncu: "Protoni dolaze brzinom od 1400 kilometara u sekundi. Kad prođu pokraj Zemlje, to je izuzetna indukcija"

Proteklih nekoliko dana naša zvijezda Sunce vrlo je aktivna, s rekordnim brojem pjega. No i pjegom veličine oko četiri Zemlje koja je na granici vidljivosti golim okom. Naime, Sunce ima ciklus aktivnosti od jedanaest godina, a idući maksimum aktivnosti trebao bi se dogoditi 2025. godine. A što to zapravo znači i štete li nam Sunčeve pjege, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

DNEVNIK.hr | 20.01.2023. / 22:43

Galerija

Jedna je pjega u prosjeku najčešće velika kao naša Zemlja, ovo sad je baš jedan kapitalac, kazao je Dorian Božičević iz Hrvatskog astronomskog saveza.

I velik je kao četiri Zemlje. Sunčeva pjega koja se pojavila tolika je da je vidljiva i golim okom. Čak i na udaljenosti od 150 milijuna kilometara.

Sunce ima inače ciklus aktivnosti od 11 godina i sad idemo prema maksimumu te aktivnosti, rekao je Božićević.

Pa ovih dana, osim što ima rekordan broj pjega, Sunce ima i jednu gigantsku. Vidimo tu glavnu Sunčevu pjegu, mislim da ima oznaku 3092, kaže Petar Radovan.

I čim je čuo za nju, ovaj je zaljubljenik u astronomiju izvadio opremu kako bi je promatrao. Vidi se, vidi ekstra, kaže dok pokazuje pogled na rupu kroz teleskop.

Nakon dvije godine dosadnjikave aktivnosti, kaže, situacija se gore dobro zakuhala. Trenutačno ima više od sto aktivnih pjega i da se novi ciklus, novi Sunčev ciklus, dvadeset peti, zahuktao. Taj ciklus je zaista jak i tko zna što nam donose iduće godine, kaže Radovan iz Žužića.

Ono što znamo jest da je pjega mjesto na kojem izbija magnetna silnica.

Možemo to zamisliti, recimo, kao da u jedan lonac palente koja ključa stavimo ventilator ispod i puše prema gore i raspiruje materijal u stranu, objašnjava Božićević.

Sad je topovska cijev okrenuta prema nama, kazao je astronom Korado Korlević.

I unutar 24 sata postoji 15 posto mogućnosti da tu Sunčevu pjegu, ako erumpira, osjetimo i mi na Zemlji.

Mi smo Zemlju prekrižili hrpom žica, a ovdje dolaze protoni brzinom od 1400 kilometara u sekundi. Kad prođu kraj Zemlje, to je izuzetna indukcija u svim vodičima, kaže Korlević.

Svoju punu aktivnost u ovom 11-godišnjem ciklusu Sunce će dosegnuti 2025. godine, što znači da će nas malo jače grijati i da ćemo brže izgorjeti na plaži.

To je standardni ciklus, prošli je, recimo, bio strašno slabašan, ali je bio prekratak da bi se vidio utjecaj na klimatske promjene. Ima utjecaja, to je potpuno sigurno, samo koliko, a koliko smo mi krivi, to je druga priča, kaže fizičar Borjan Vršnak.

U ovoj priči Sunca imamo još pokoju milijardu godina. No moramo znati da nam njegova toplina neće zauvijek ići u prilog, izvijestila je reporterka Lina Dollar.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti