Globalne emisije ugljičnog dioksida ove godine rastu manje od 1 posto zbog obnovljivih izvora

Očekuje se da će globalne emisije ugljičnog dioksida od izgaranja fosilnih goriva ove godine porasti za nešto manje od 1 posto, s obzirom na to da je ekspanzija obnovljivih izvora energije i električnih vozila nadmašila potražnju za ugljenom, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Hina | 19.10.2022. / 14:55

Obnovljivi izvori energije (Foto: Getty Images)

Emisije CO2 ove će se godine povećati za gotovo 300 milijuna tona, na 33,8 milijarda tona, što je daleko manji porast u odnosu na skok od gotovo 2 milijarde tona u 2021., stoji u izvješću agencije.

Zima Copernicus za Europu predviđa topliju zimu od prosjeka, ali uz izgledan hladniji val

Na porast je ove godine utjecala proizvodnja električne energije, kao i sektor zrakoplovstva s obzirom na to da se zračni promet oporavlja nakon razdoblja pandemije.

Premda je povećanje moglo biti puno veće te iznositi i milijardu tona s obzirom na porast potražnje za ugljenom kao posljedice porasta cijene plina koja je skočila zbog rata u Ukrajini, to se nije dogodilo zbog razvoja sektora obnovljive energije i porasta broja električnih vozila.

Globalna energetska kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu potaknula je mnoge zemlje da se okrenu ostalim izvorima energije kojom su zamijenile isporuku prirodnog plina što ga je Rusija uskratila tržištu, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Curenje metana u Baltiku iz Sjevernog toka 1 i 2 Curenje metana iz uništenih plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 bilo vidljivo i iz svemira

Ohrabrujuća je vijest da solarna energija i energija iz vjetra popunjavaju velik dio praznine, pri čemu se čini da je povećanje upotrebe ugljena relativno malo i privremeno, dodao je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti