Copernicus za Europu predviđa topliju zimu od prosjeka, ali uz izgledan hladniji val

Europa bi se do kraja godine mogla suočiti s hladnijim vremenom nego što je to uobičajeno u tom periodu, no zima će, generalno gledajući, vjerojatno biti toplija od prosjeka, rekao je u četvrtak Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene Copernicus koja izrađuje sezonske prognoze za Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF).

Hina | 14.10.2022. / 15:10

Zima (Foto: Getty Images)

Temperature će ove zime biti od iznimne važnosti za sva kućanstva čiji su vlasnici zabrinuti zbog potencijalno rekordnih troškova grijanja, kao i za kreatore europske politike koji žele izbjeći racionalizaciju energije zbog smanjenja opskrbe ruskim plinom.

Sadašnje prognoze ukazuju na topliju zimu nego što je to uobičajeno, rekao je Buontempo za AFP nakon što je služba objavila mjesečno ažuriranje vremenske prognoze, dodavši da ipak još uvijek postoje znatni izgledi za takozvanu blok situaciju, koja donosi niske temperature i vjetrovito vrijeme nad Europom.

To tijekom zime može donijeti stabilno vrijeme, često bez vjetra, koje je popraćeno niskim temperaturama. U tom slučaju, kaže Buontempo, dugotrajni visoki tlak rezultira neuobičajenim istočnim vjetrovima i nižim temperaturama nad Europom. Aktualni klimatski uvjeti ukazuju na to da je vjerojatnost takvog razvoja događaja nešto veća nego što je uobičajeno.

Činilo se da će hladnije vrijeme prevladavati u studenome, no sada se čini da je izraženija vjerojatnost za veću hladnoću tijekom prosinca, rekao je Buontempo.

ECMWF izrađuje vremenske modele s podacima koji stižu iz brojnih nacionalnih meteoroloških službi iz cijele Europe.

Prognoze ECMWF-a temelje se na pokazateljima poput temperatura oceana i atmosfere, kao i brzine vjetra u stratosferi, ali nisu točne i precizne kao kratkoročna izvješća.

Buontempo je kazao kako se očekuje da će ovogodišnja zima u Europi biti toplija nego što je uobičajeno zbog globalnoga vremenskog fenomena "La Nine", povezanog s hlađenjem temperature na površini mora koja je u ekvatorijalnom Pacifiku niža od prosječne i, zadrži li se do Nove godine, što se sa sigurnošću ne može predvidjeti, druga bi polovica zime trebala biti blaža.

Znamo da u godini La Nine u drugome dijelu zime u Europi prevladavaju zapadni vjetrovi, koji su topli i vlažni, rekao je Buontempo.

Agencija će ažurirati prognozu za zimu sljedeći mjesec kada ćemo o nekim parametrima moći govoriti pouzdanije rekao je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti