Nedavno su se iz Googleove kompanije Deep Mind pohvalili s velikom preciznošću njihova sustava za prognozu vremena baziranog na umjetnoj inteligenciji. Taj sustav, na temelju podataka radara i senzora, može precizno prognozirati hoće li tijekom sljedeća dva sata padati kiša te bi njegova široka primjena mogla uvelike promijeniti kratkoročne prognoze vremena.

Dječak u polju, ilustracija Sustav ranog upozorenja: Može li nas umjetna inteligencija spasiti od najgoreg scenarija klimatskih promjena?

Precizna prognoza samo je jedan od brojnih načina primjene umjetne inteligencije za javno dobro, a još jedan takav primjer Google je pokazao u Izraelu. Na četiri lokacije koristili su svoju tehnologiju baziranu na umjetnoj inteligenciji za optimizaciju i učinkovito upravljanje semaforima. Rezultati tog eksperimenta prilično su ohrabrujući.

Naime, ne samo da su semafori kojima upravlja AI učinkovitiji pa se smanjuju gužve i zastoji, već se tako smanjuje i potrošnja goriva, od oko 10 do 20 posto. S obzirom na to da se AI pokazala uspješnom pri upravljanju prometom, za istu su uslugu sada zainteresirani i u Rio de Janeiru. Gradski odjel za upravljanje prometom ima velika očekivanja od Googleove tehnologije koju će na određenim mjestima instalirati tijekom sljedećih mjeseci.

Umjetna inteligencija Britanci se u potpunosti okreću umjetnoj inteligenciji i žele postati vodeća svjetska AI supersila

Svako poboljšanje u upravljanju prometom je dobrodošlo, no profesor građevine sa sveučilišta u Pittsburghu Aleksandar Stevanović nije siguran može li baš tehnološka kompanija koja nema iskustva niti stručnosti u području prometnog inženjerstva razviti takav softver. Svake godine pojavi se netko tko tvrdi da može napraviti čuda, rekao je Reuters, a kako možemo vidjeti na prometnicama gradova, nikakva se čuda još nisu dogodila.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju