Hoće li za uskoro padati kiša? Najtočniji odgovor mogla bi dati Googleova umjetna inteligencija

Čini se kako će vremenske prognoze u budućnosti, pogotovo kratkoročne, biti još točnije, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2021. / 13:27

Kiša (Foto: Getty images)

Googleovi stručnjaci iz kompanije DeepMind razvili su sustav prognoze vremena baziran na umjetnoj inteligenciji za koji tvrde da može još preciznije predvidjeti mogućnost kiše u sljedeća dva sata u odnosu na postojeće prognostičarske sustave. Kako je objasnio Suman Ravuri iz DeepMinda, koji je jedan od voditelja ovog projekta, aktualni modeli koji se koriste za vremensku prognozu odlično predviđaju vrijeme i padaline u roku od šest sati do oko dva tjedna, no nisu niti blizu toliko precizni za razdoblja od 0 do dva sata.

Slika nije dostupna Čuli ste za kišni ples? U UAE planiraju koristiti "kišne dronove" za umjetno izazivanje kiše

Znanstvenici već duže vremena pokušavaju riješiti taj problem i razviti alate koji će na temelju podataka iz stvarnog vremena moći dati preciznu prognozu oborina za sljedećih nekoliko minuta pa do sljedećih nekoliko sati. Na takvim alatima radi više kompanija, no Dr. Peter Dueben iz Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena (koji nije bio uključen u istraživanje Googleove kompanije) kaže kako upravo DeepMind predvodi sa svojim alatima koji koriste modele bazirane na strojnom učenju i umjetnoj inteligenciji.

Opisao je i način rada alata koji koristi DeepMind - tehnologija koristi radarske podatke visoke rezolucije koji mogu pratiti količinu vlage u zraku konstantnim ispaljivanjem zraka u nisku atmosferu i pri tome mjere relativnu brzinu signala, kojeg usporava vodena para. Na temelju podataka radara iz posljednjih dvadeset minuta, ta tehnologija može s velikom vjerojatnošću predvidjeti mogućnost umjerenih kiša ili pljuskova.

Rezultate njihova alata, jednako kao i druga dva alata za predviđanje oborina, ocjenjivalo je 50 meteorologa meteorološke službe iz Velike Britanije te se upravo tehnologija koju su razvili Googleovi stručnjaci pokazala najboljom i korisnom u čak 88 posto slučajeva.

Kiša Južna Koreja želi riješiti problem zagađenja stvaranjem umjetne kiše

Ovo je istraživanje pokazalo da umjetna inteligencija može biti snažan alat koji će prognostičarima omogućiti da manje vremena troše na brojne podatke važne za predviđanje vremena te će se, umjesto toga, moći posvetiti boljem shvaćanju implikacija njihovih prognoza, komentirao je Shakir Mohamed iz DeepMinda rezultate njihova modela za kratkoročnu prognozu vremena. Također, ovo je istraživanje pokazalo i kakav je potencijal AI kao snažnog alata za poboljšanje prognoze vremena - ne samo kratkoročne, već i za bolje shvaćanje i razumijevanje vremenskih prilika.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti