Čuli ste za kišni ples? U UAE planiraju koristiti "kišne dronove" za umjetno izazivanje kiše

Projekt izazivanja kiše baziran je na promjeni balansa električnog naboja na kapljicama kiše u oblacima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.03.2021. / 12:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako bi povećali količinu oborina nad Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vlada je prije četiri godine uložila 15 milijuna dolara u devet različitih projekata za izazivanje kiše. Na tom području kiša rijetko pada te će vlada pokušati iskoristiti tehnološki napredak kako bi to promijenila. Umjetno izazivanje kiše nije novitet i već ga koristi Kina koja je nedavno najavila povećanje korištenja tehnologije za upravljanje vremenom.

Kiša Kina želi biti "gospodar vremena", no to bi moglo značiti probleme za sve ostale

Projekt koji će UAE uskoro testirati odnosi se na dronove koji će poletjeti među oblake te ih pokušati “natjerati” na izazivanje kiše. Na njemu rade znanstvenici iz Readinga, a baziran je na, kako je objasnio Maarten Ambaum koji je radio na projektu, promjeni balansa električnog naboja na kapljicama kiše oblaka. Iako, kako se navodi u objašnjenju projekta, oblaka iznad UAE ima dovoljno, problem je što iz njih rijetko pada kiša, što bi dronovi trebali promijeniti. Oni će biti opremljeni posebnim senzorima i instrumentima za promjenu električnog naboja te će letjeti na malim visinama i, kako je objašnjeno, dostavljati električni naboj molekulama zraka, koje bi onda trebale poticati padaline.

Slika nije dostupna Kinezi razvijaju solarne panele koji će generirati energiju iz kišnih kapi!

Ta balansa naboja trebala bi utjecati na povezivanje više sitnih kapljica u veće kapljice: Kada se kapljice povežu i postanu dovoljno velike, one će pasti na zemlju kao kiša, pojasnio je Ambaum. Nakon testiranja slijedi analiza uspješnosti projekta, a ako se on pokaže uspješnim, u budućnosti se može očekivati, umjesto dronova, korištenje većih zrakoplova koji bi nosili instrumente i senzore s kojima bi poticali padaline.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti