Sustav ranog upozorenja: Može li nas umjetna inteligencija spasiti od najgoreg scenarija klimatskih promjena?

Imati mogućnost uvida u prekretnice klimatskih promjena ispred nas i njihove posljedice, moglo bi čovječanstvo spasiti od najgorih posljedica tih promjena. No, upravo o čovječanstvu će ovisiti što će ono učiniti s tako vrijednim stečenim znanjem, koje odsad omogućuje umjetna inteligencija.

Branimir Vorša | 24.09.2021. / 09:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici razvijaju umjetnu inteligenciju koja može ocijeniti kad nastupaju prekretnice u klimatskim promjenama. Taj algoritam sa sposobnošću dubokog učenja mogao bi funkcionirati kao sustav za rano upozorenje koji bi nas mogao na vrijeme upozoriti da će klimatske promjene izmaći kontroli.

Istraživanje u pitanju zapravo proučava pragove iza kojih se događaju brze i nepovratne promjene u sustavu, pojašnjava Chris Bauch, profesor primjenjene matematike na sveučilištu Waterloo i koautor studije.

Otkrili smo da novi algoritam može, ne samo predvidjeti prekretnice preciznije od postojećih metoda, već i pružiti informacije oko toga što nas očekuje iza tih prekretnica. Mnoge od tih prekretnica su nepoželjne i mi bismo htjeli spriječiti da se dogode ako ikako možemo, kaže Bauch.

Slika nije dostupna Znanstvenici tvrde da je sve više znakova upozorenja da se nalazimo na pragu novog masovnog izumiranja

Neke prekretnice koje se često vežu za klimatske promjene izvan kontrole uključuju topljenje arktičkog permafrosta, koje može osloboditi ogromne količine metana te potaći ubrzano zagrijavanje. Primjerice propadanje trenutnih sustava u oceanima, koje bi gotovo odmah dovelo i do promjena u vremenskim obrascima ili nestanak ledenog pokrivača, koji može dovesti do ubrzanog povećanja razine mora.

Inovativanovst pristupa korištenja umjetne inteligencije u ovom istraživanju leži u tome što su je znanstvenici programirali da uči ne samo o jednoj prekretnici, već o karakteristikama prekretnica u klimatskim promjenama općenito.

Taj pristup dobiva na snazi hibridiziranjem AI-ja i matematičkih teorija o prekretnicama te na taj način postiže više od navedenih metoda pojedinačno.

Po dovršetku učenja AI-ja o tome što da karakterizira kao "svemir mogućih prekretnica", koji je uključivao više od pola milijuna modela, znanstvenici su sustav testirali na stvarnim specifičnim prekretnicama u različitim sustavima.

Slika nije dostupna Biden pozvao svjetske čelnike da smanje emisije metana koje su odgovorne za 30 posto globalnog zatopljenja

Naša poboljšana metoda može podići uzbunu kad smo opasno blizu prekretnice. Omogućavanje poboljšanog sustava upozorenja klimatskih prekretnica moglo bi pomoći društvima da se prilagode i smanje svoju ranjivost na ono što dolazi kao posljedica, čak i ako je riječ i o neizbježnom razvoju događaja, kaže Timothy Lenton, koautor studije sa sveučilišta Exeter.

To je ujedno i prvi put da su znanstvenici pretvorili otkrivanje prekretnica u problem prepoznavanja obrazaca. Njihovo istraživanje je napravljeno kako bi se pokušalo otkriti obrasce koji se javljaju prije same prekretnice te da umjetna inteligencija da upozorenje da će se prekretnica i dogoditi na temelju toga.

Ono što smo naučili jest da je AI vrlo dobar u otkrivanju značajki prekretnica koje su česta pojava u mnogim kompleksnim sustavima, kaže koautor studije Thomas Bury sa sveučilišta McGill.

Taj novi algoritam dubokog učenja mijenja pravila igre zbog sposobnosti predviđanja velikih promjena, uključujući i onih vezanih za klimatske promjene, dodaje Madhur Anand, još jedan od znanstvenika koji su radili na studiji i direktor Instituta za istraživanje okoliša Guelph.

Sad kad je AI naučio kako prekretnice funkcioniraju, znanstvenici rade na idućoj fazi, koja znači da mu se daju podaci modernih trendova u klimatskim promjenama. No Anund isto tako i upozorava na to što se može dogoditi s takvim znanjem.

Slika nije dostupna Život na Zemlji postaje sve topliji: Ako nešto ne promijenimo, očekuju nas paklene temperature koje ozbiljno utječu na zdravlje

Ono nas definitivno diže, ali naravno, ovisi o čovječanstvu što ćemo s tim znanjem učiniti. Samo se nadam da će ove nove spoznaje dovesti do pravedne, pozitivne promjene, poručuje na kraju.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti