Kineska studija donosi zlokobnu prognozu: Klimatske promjene pokreću još ekstremnije vremenske prilike

Mjesta koja se već sad bore sa sušom postat će još suša, a ona koja imaju više vlage postat će vlažnija.

Hina | 30.07.2021. / 09:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Broj ekstremnih vremenskih (ne)prilika koje se događaju u cijelom svijetu povećava se kao posljedica klimatskih promjena, pokazalo je istraživanje.

Oko dvije trećine kopna na Zemlji suočavat će se svakodnevno s "vlažnijom i promjenjivijom" hidroklimom na dnevnoj i višegodišnjoj bazi, a to znači veće promjene između mokrih i suhih krajnosti, pišu istraživači u studiji objavljenoj u časopisu Science Advances.

Slika nije dostupna "Predviđanja o globalnom zatopljenju su se pokazala prilično točna, vidimo to vlastitim očima": Rekordne kiše, 49 stupnjeva u Kanadi, tropske vrućine na sjeveru Europe...

Znanstvenici također upozoravaju da će trećina ukupne površine svijeta postati još više suha.

Prema tom međunarodnom timu znanstvenika, više ekstremnih oborina predstavlja dodatnu prijetnju infrastrukturi i općenito društvu.

Prije svega, globalno zagrijavanje čini klimu neuravnoteženijom, "ekstremnijom u pogledu vlage i suše“, objavio je tim koji predvodi profesorica Wenxia Zhang iz pekinške Kineske akademije znanosti.

Hidrološki ciklus se pojačava kako se klima zagrijava, a globalne prosječne oborine povećavaju se za jedan do tri posto po stupnju rasta temperature površinskog zraka, kaže se u studiji.

Slika nije dostupna Znanstvenici sve češće upozoravaju na posljedice klimatskih promjena, a ovaj je grad prvi u Europi imenovao "osobu za borbu protiv vrućine"

No trend nije ujednačen i ekstremne bi se oborine mogle povećati još više u regijama s dosta vlage u atmosferi.

Predjeli u vlažnijim područjima, poput indijskih monsunskih regija, vjerojatno će biti više izloženi promjenama, s povećanjem obilnih oborina među ostalim učincima, navodi se u studiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti