Biden pozvao svjetske čelnike da smanje emisije metana koje su odgovorne za 30 posto globalnog zatopljenja

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je svjetske čelnike u petak da se pridruže SAD-u i Europskoj uniji u borbi za smanjenje emisija metana, nadajući se da će to dati zamaha prije međunarodnog samita o klimatskim promjenama sljedeći mjesec.

Hina | 18.09.2021. / 08:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Biden se dotakao teme tijekom virtualnog sastanka na Forumu velikih gospodarstava (MEF), nastavku sastanka na Dan Zemlje kojemu je bio domaćin u travnju, kako bi otkrio nove američke ciljeve koji se tiču emisije stakleničkih plinova te pritisnuo druge zemlje da učine više da smanje svoje.

Velika Britanija odazvala se na poziv, a Boris Johnson obećao je da će biti među prvim potpisnicima Obveze o globalnom metanu o smanjenju emisija štetnih plinova.

Argentina, Indonezija, Italija i Meksiko pridružili su se savezu, dok su Gana i Irak dala naznake da se žele pridružiti, prema sažetku sastanka Bijele kuće, što znači da ove zemlje predstavljaju šest od najvećih 15 globalnih emitera metana.

Nošenje s klimatskim promjenama jedan je od najvažnijih Bidenovih domaćih i međunarodnih prioriteta, te se na UN-ovu klimatsku konferenciju COP26 u Glasgowu od 31. listopada od 12. studenog gleda kao na kritični trenutak za svijet da počne činiti nešto da zaustavi rast temperatura.

SAD je rekao u četvrtak da pandemija koronavirusa nije usporila klimatske promjene i da svijet gubi bitku smanjenja emisije u dovoljnoj mjeri da ograniči globalno zatopljenje na 1.5 stupnjeva Celzijusa iznad predindustrijskih razina. Znanstvenici kažu da je to tek minimum da bi se izbjegli najkatastrofalniji učinci na klimatske promjene.

Biden je u petak tražio od drugih nacija da se pridruže paktu koji su dogovorili SAD i EU u nadi smanjenja globalnih emisija metana za barem 30 posto ispod razina 2020. godine do 2030. godine.

Ovo neće samo brzo smanjiti stopu globalnog zatopljenja, nego... će također proizvesti vrlo vrijedan sporedni učinak poput poboljšanja općeg zdravlja i poljoprivredne proizvodnje, rekao je Biden čelnicima.

Vjerujemo da je kolektivni cilj i ambiciozan i realan, no pozivamo vas da nam se pridružite da najavimo ovo obećanje na COP26, rekao je Biden.

Globalno, emisije metana odgovorne su za oko 30 posto zatopljenja od predindustrijskog vremena, prema Ujedinjenim narodima. Nedavno izvješće UN-ovih klimatskih znanstvenika reklo je da je smanjenje emisija metana najbrži način da se uspori globalno zatopljenje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti