Googleovac zabrinut: 'Ovo je prijetnja jednom od najvećih postignuća čovječanstva'

Američka vlada kockala se s budućnošću cijele tehnološke industrije i ignorirali su osnovna prava građana EU, a prava tih građana više se ne smiju zanemarivati

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.10.2015. / 08:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Eric Schmidt, predsjednik Alphabeta, nove velike kompanije koju je osnovao Google, izrazio je veliku zabrinutost zbog nedavne odluke Europskog suda pravde koja je proglasila ništavnom odluku Europske komisije s početka ovog stoljeća prema kojoj je bio omogućen slobodan prijenos podataka između zemalja članica EU i SAD-a jer se smatralo da Amerika osigurava odgovarajuću razinu zaštite tih podataka. SAD je, dakle, bio 'sigurna luka' (Safe harbor) za osobne podatke europskih korisnika te je prijenos tih podataka američkim kompanijama (poput Facebooka, Googlea, ali i tisuća drugih srednjih i manjih kompanija) bio legalan. Dakle, Facebook, Google, Twitter, Microsoft i brojne druge kompanije mogle su bez ikakvih komplikacija koristiti podatke o europskim korisnicima, bez straha od potencijalnih problema sa zakonom zbog iskorištavanja tih podataka.

No, kako je to dokazao Edward Snowden, pokazalo se kako se, osim američkih kompanija, tih podataka lako mogu dokopati i iskoristiti ih američki obavještajci i Nacionalna sigurnosna agencija, što zasigurno nije bio dio sporazuma između SAD-a i Unije. Iako postoje i drugi načini na koji se može osigurati legalan prijenos i korištenje tih podataka, tzv. Safe Harbor bio je najjednostavniji. Ova odluka Europskog suda pravde nije dobro 'sjela' šefovima američkih kompanija, a Schmidt kaže kako nam sada prijeti opasnost uništenja 'jednog od najvećih postignuća čovječanstva' – globalnog interneta. Naime, prema njemu sada postoji opasnost da pojedine zemlje zabrane prijenos podataka u SAD te donesu odluku o zadržavanju tih podataka u podatkovnim centrima unutar svoje zemlje, čime bi svaka zemlja mogla koristiti, kako je Schmidt rekao, 'vlastiti internet'.

Jedan od najboljih primjera za to jest Rusija u kojoj je od prošlog mjeseca na snazi zakon koji od svih stranih kompanija zahtijeva držanje podataka na serverima unutar Rusije tako da bi se internet uskoro mogao u potpunosti promijeniti, komentirali su na Business Insideru. 'Krivica je potpuno na Amerikancima i njihovoj vladi', smatra Jim Killock iz britanske organizacije za digitalna prava Open Rights Group – tisuće američkih kompanija smještenih ponajviše u Silicijskoj dolini pohranjuje privatne podatke europskih korisnika, a glavni problem nalazi se u činjenici što je američka vlada odlučila te podatke iskoristiti za globalni nadzor i špijuniranje. 'Kockali su se s budućnošću cijele industrije i ignorirali osnovna prava građana EU', zaključio je Killock i dodao kako Europski sud pravde ne može ignorirati prava svojih građana, čak i ako to rade njihove vlade.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti