Hawkingov pepeo uz Darwina i Newtona, a glas putuje kroz svemir prema crnoj rupi

Veoma sam svjestan važnosti vremena. Uhvatite trenutak. Djelujte odmah, riječi su Stephena Hawkinga koje su na putu u crnu rupu.

Martina Čizmić | 15.06.2018. / 17:28

Stephen Hawking (Foto: Arhiva/AFP) (Foto: Arhiva/AFP)

Stephen Hawking umro je prije tri mjeseca, no svijet se još nije u potpunosti oprostio od njega.

Pepeo slavnog znanstvenika položen je u westminster Abbey, u dijelu rezerviranom za znanstvenike, a "društvo" će mu praviti Charles Darwin i Sir Isac Newton. Preko Hawkinovih ostataka položena je ploča s jednom od njegovih najpoznatijih jednadžbi.

 

 

Na polaganju su bili prisutni brojni znanstvenici, poznata lica iz britanskog, ali i svjetskog javnog života, a od poznatog znanstvenika oprostili su se i britanski te američki astronauti.

Počast mu je odala i Europska svemirska agencija. Naime, poznati kompozitor Vangelis skladao je posebnu skladbu prema Hawkingovom govoru, a ESA je tu skladbu tijeko polaganja pepela odaslala u svemir prema najbližoj crnoj rupi.

Skladba traje šest i pol minuta, a Hawkingov govor pojavljuje se u njenoj sredini.

Radi se o Hawkingovom govoru o vrijednosti vremena.

Veoma sam svjestan važnosti vremena. Uhvatite trenutak. Djelujte odmah. Proveo sam život putujući kroz svemir u svom umu. Kroz teorijsku fiziku tražio sam odgovore na neka od najvećih pitanja, ali postoje i drugi izazovi, druga velika pitanja koja trebaju biti odgovorena, a ona će trebati novu generaciju koja je zainteresirana, poduzetna i s razumijevanjem znanosti..., dio je Hawkingovog govora koji će od prve crne rupe putovati 3500 godina.

Nevjerojatno je dirljivo i fascinantno zamisliti da će glas Stephena Hawkinga i glazba Vagelisa doći do crne rupe za otprilike 3500 godina, gdje će biti zamrznuti u vremenu, rekao je prof. Günther Hasinger iz ESA.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti