NASA objavila interaktivnu kartu o budućem porastu razine mora, pogledajte što čeka hrvatske gradove na obali Jadrana

NASA-in alat u obzir je uzeo Split, Sućuraj i Dubrovnik i, prema svemu sudeći, hrvatskoj se obali ne piše dobro.

Martina Čizmić | 11.08.2021. / 20:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Globalno zagrijavanje ostavlja sve ozbiljnije posljedice na naš planet. I dok znanstvenici već dugo zvone na uzbunu i upozoravaju da nam budućnost nije nimalo blistava, ako nastavimo Zemlju tretirati na isti način kao i do sad, u svijetu se malo toga zapravo mijenja.

NASA je napravila alat koji projicira razinu svjetskih mora kako bi ljudi diljem svijeta mogli vizualizirati što će nam to globalno zatopljenje i klimatske promjene donijeti ako se ne probudimo i promijenimo neke stvari. Alat prilikom stvaranja vizualizacija koristi podatke iz nedavno objavljenog IPCC-ovog izvještaja o klimatskim promjenama.

Slika nije dostupna Upaljen je crveni alarm za čovječanstvo: Opasno smo blizu prelaska kritične granice povećanja globalne temperature

Slika nije dostupna Reakcije na "crveni alarm" UN-a: Znamo što je potrebno učiniti za ograničenje globalnog zatopljenja, ali...

Korisnici mogu na jednostavan način vidjeti globalne i regionalne projekcije razine mora od 2020. do 2150. godine, ali i vidjeti koliko se one razlikuju ovisno o odabranom scenariju. Klikom na pojedinu lokaciju, moguće je vidjeti različite fizičke procese koji će utjecati na visinu mora, ali i saznati više o dominantnim uzrocima za razinu mora u budućnosti na toj lokaciji.

Što se Hrvatske tiče, NASA-in alat u obzir je uzeo Split, Sućuraj i Dubrovnik. Tako, primjerice, do 2150. godine gradovina našoj obali mogu očekivati porast razine mora između 60 i više od 150 centimetara, ovisno o scenariju.

Tako prvi scenarij u obzir uzima rast temperature na globalnoj razini od 1,5 stupnjeva do 2100. godine, drugi scenarij do dva stupnja, a treći scenarij između 2,7 i 3,4 stupnja. Četvrti scenarij u obzir uzima veoma visoke emisije aerosola, a peti, kao najgori scenarij pretpostavlja rezultat kakav možemo očekivati bez ikakvih dodatnih klimatskih politika i uz visoke emisije stakleničkih plinova.

Bez obzira na to koji scenarij odabrali, do 2150. godine dobar bi dio hrvatske obale mogao biti pod vodom. Pitanje je samo koliko će te vode biti i što ćemo napraviti kako bismo te posljedice ublažili.

Kako projekcije izgledaju, možete se uvjeriti i sami ako posjetite NASA Sea Level Projection Tool.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti