Molekularni biolog Gordan Lauc, koji je tijekom ove epidemije koronavirusa često na Facebooku komentirao situaciju i mjere koje su provođene, održao je zanimljivo predavanje u sklopu online konferencije ICT-20 @ COVID-19

Lauc se osvrnuo na pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet te na jednostavan način prezentirao različite rezultate koje su zemlje imale ovisno o mjerama koje su poduzele u borbi protiv pandemije. 

Istaknuo je kako su zemlje suočene s koronavirusom morale birati između života i novca te su one države koje su izabrale život imale puno strože mjere, ali i puno manji broj zaraženih i umrlih od COVID-19. 

No iako se zemlje trenutačno polako otvaraju i bilježe dobre rezultate u borbi protiv koronavirusa, Lauc upozorava kako borba još nije gotova. 

Moramo se pripremiti za drugi val, a najbolji način za to je ako promotrimo što se događa na južnoj polutci. Pomno treba pratiti Čile jer su oni odmah sve zatvorili, a ipak su imali visok broj zaraženih i umrlih. No kako temperature padaju, brojevi rastu. Treba pozorno pratiti što se događa, pogotovo u Australiji. Ako se i kod njih to dogodi, moramo biti spremni na još gori drugi val, upozorio je Lauc te dodao kako danas imamo više informacija o koronavirusu i bolesti COVID-19, ali to ne znači i da imamo učinkovite načine liječenja zaraženih ili sprječavanja nove pandemije. 

Ponovio je kako još uvijek nemamo cjepivo koje bi moglo zaštititi populaciju od bolesti COVID-19, a ono neće ni biti spremno u sljedećih nekoliko mjeseci, na vrijeme za drugi val. Stoga će biti izuzetno važno pripremiti se za jesen. 

Naglasio je kako su mladi i zdravi ljudi najmanje izloženi riziku od obolijevanja i u drugom valu. S druge strane, osobe koje su ekstremno pretile imaju nekontroliran dijabetes, neki oblik raka ili druge bolesti koja kompromitira imunološki sustav, spadaju u starije osobe i muškog su spola, imaju izuzetno visok rizik i trebale bi biti posebno oprezne. 

Pandemija COVID-19 je stvarna, naglašava Lauc i dodaje: Socijalno distanciranje trenutačno je jedini učinkoviti alat zaštite. Ne znamo koliko su učinkovite mjere i trebat će godine da utvrdimo prave razmjere štete. COVID-19 nije kuga, neće sve ubiti. Neće zaustaviti cijeli planet, ali moramo biti oprezni, rekao je na kraju Lauc. 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju