Hrvatski molekularni biolog upozorava: COVID-19 nije kuga, ali treba biti oprezan uoči drugog vala

Lauc je istaknuo kako još uvijek nemamo učinkovito cjepivo koje bi zaštitilo populaciju pa je mjera socijalne distance zasad najučinkoviti alat u borbi protiv koronavirusa.

Martina Čizmić | 27.05.2020. / 10:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Molekularni biolog Gordan Lauc, koji je tijekom ove epidemije koronavirusa često na Facebooku komentirao situaciju i mjere koje su provođene, održao je zanimljivo predavanje u sklopu online konferencije ICT-20 @ COVID-19

Lauc se osvrnuo na pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet te na jednostavan način prezentirao različite rezultate koje su zemlje imale ovisno o mjerama koje su poduzele u borbi protiv pandemije. 

Istaknuo je kako su zemlje suočene s koronavirusom morale birati između života i novca te su one države koje su izabrale život imale puno strože mjere, ali i puno manji broj zaraženih i umrlih od COVID-19. 

No iako se zemlje trenutačno polako otvaraju i bilježe dobre rezultate u borbi protiv koronavirusa, Lauc upozorava kako borba još nije gotova. 

Moramo se pripremiti za drugi val, a najbolji način za to je ako promotrimo što se događa na južnoj polutci. Pomno treba pratiti Čile jer su oni odmah sve zatvorili, a ipak su imali visok broj zaraženih i umrlih. No kako temperature padaju, brojevi rastu. Treba pozorno pratiti što se događa, pogotovo u Australiji. Ako se i kod njih to dogodi, moramo biti spremni na još gori drugi val, upozorio je Lauc te dodao kako danas imamo više informacija o koronavirusu i bolesti COVID-19, ali to ne znači i da imamo učinkovite načine liječenja zaraženih ili sprječavanja nove pandemije. 

Ponovio je kako još uvijek nemamo cjepivo koje bi moglo zaštititi populaciju od bolesti COVID-19, a ono neće ni biti spremno u sljedećih nekoliko mjeseci, na vrijeme za drugi val. Stoga će biti izuzetno važno pripremiti se za jesen. 

Naglasio je kako su mladi i zdravi ljudi najmanje izloženi riziku od obolijevanja i u drugom valu. S druge strane, osobe koje su ekstremno pretile imaju nekontroliran dijabetes, neki oblik raka ili druge bolesti koja kompromitira imunološki sustav, spadaju u starije osobe i muškog su spola, imaju izuzetno visok rizik i trebale bi biti posebno oprezne. 

Pandemija COVID-19 je stvarna, naglašava Lauc i dodaje: Socijalno distanciranje trenutačno je jedini učinkoviti alat zaštite. Ne znamo koliko su učinkovite mjere i trebat će godine da utvrdimo prave razmjere štete. COVID-19 nije kuga, neće sve ubiti. Neće zaustaviti cijeli planet, ali moramo biti oprezni, rekao je na kraju Lauc. 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti